Po nedavno predstavljeni študi vision GT je enyaq RS race še en inovativen koncept Škode Motorsport z električnim pogonom. Foto: Škoda
Po nedavno predstavljeni študi vision GT je enyaq RS race še en inovativen koncept Škode Motorsport z električnim pogonom. Foto: Škoda

Po nedavno predstavljenem konceptu vision GT in popolnoma električni fabii RE-X je enyaq RS race še en vidik Škodinega pogleda na svojo prihodnost v motošportu.

Vozilo enyaq RS race je opremljeno s štirikolesnim pogonom in je dokaz, da je mogoče na modularni električni platformi skupine Volkswagen izdelati tudi dirkalna vozila. Električni dirkalnik ima razširjeno podvozje za še bolj stabilne vozne lastnosti, poudarjeno zadnje krilo pa zagotavlja potreben pritisk k tlom. Pri češkem proizvajalcu vozil pojasnjujejo, da so aerodinamiko zasnovali podobno kot pri aktualnem modelu škoda fabia RS rally2. Zato je prednji del oblikovan ostro, močno so razširili blatnike in dodali masivno zadnje krilo.
Škoda fabia RE-X1, predstavljena leta 2021, je bila zgrajena na šasiji fabie rally2 evo in je opremljena z elektromotorjem z največjo močjo 260 kW.

Z vision GT je Škoda pred kratkim ubrala popolnoma drugačen pristop: električni model je bil zasnovan izključno za igro PlayStation Gran Turismo 7. V nasprotju z Vision GT-jem pa enyaq RS race ne bo ostal le digitalni koncept, ampak je prvi korak k ustvarjanju pravega polnopravnega električnega dirkalnika.