Bogomolka / Foto: Jurij Kurillo

Sta bogomolka in osasti pajek postala Gorenjca

Svoje dni je naša družina z dvema fantoma sleherno poletje odhajala na morsko obalo, bodisi na našo bodisi hrvaško. No, in tam smo tudi večkrat naleteli na kakšno bogomolko in eno smo potem doma celo »udomačili«. Živela je v steklenem kozarcu, kamor smo ji prinašali ujete muhe. Na koncu je zamenjala barvo iz zelene v rjavo ter izlegla zapredek z jajčeci.

Navadna bogomolka nosi nenavadno ime, tako domače kot znanstveno (Mantis religiosa), kar je oboje povezano z nekakšno molitvijo, ki jo nakazuje njena značilna pokončna drža s šestimi nogami, od katerih ima sprednje, škarjaste, postavljene v stalni preži – muslimani celo menijo, da gleda stalno proti Meki! Ko se bogomolki približa plen – kakšna druga žuželka ali celo manjši sesalec – jo s svojimi »škarjami« bliskovito zgrabi in potem tudi poje. Kot žrtev pride večkrat na vrsto celo lastni samec, potem ko je opravil svojo nalogo oploditve ... Za to zanimivo žuželko je značilna tudi dobro vrtljiva glava, ki se lahko s stereoskopskim vidom ozira v vse smeri. Po svetu je bogomolka z 2300 znanimi vrstami kar razširjena žuželka, ki živi večinoma v tropih; evropske zime po navadi ne preživi. Ponekod po svetu jo uporabljajo celo za biološki nadzor škodljivcev. V knjigi Živalstvo Slovenije (Ljubljana: Tehnična založba Slovenije, 2003) lahko preberemo, da so navadne bogomolke zelo pogoste v Primorju in na Krasu, najdemo jih pa tudi drugod po Sloveniji. Le v slovenski Istri živi tudi krpatonoga bogomolka (Empusa fasciata), ki je še najbolj podobna kakšni suhi vejici.

Bogomolko sem doslej srečeval le v primorskih krajih, lani pa se mi je nastavila pred fotoaparat kar doma, v Kranju.

Tudi pisanega osastega pajka (Argiope bruennichi) smo po navadi srečevali v Primorju, nikakor pa ne »na kontinentu«, in sem bil zato toliko bolj presenečen, da je lani razpel svojo mrežo kar ob steni našega doma v Kranju. Pajek sodi med križevce in zato napenja za lov mrežo s posebno nitko v sredini. Ugotovili so, da bi nitka, ki jo porabi neki križevec za svojo stvaritev, merila kar okoli 18 metrov. Pri osastem pajku je samica veliko večja od samca, nosi pa tudi bolj izrazite prečne temne in rumene proge, ki spominjajo na osji zadek. Ko se obilni samici približa droben samec, da bi jo oplodil, se, po človeško rečeno, bržkone še ne zaveda svoje nadaljnje usode. Pa si poglejmo to dramatično dogajanje v knjigi našega nekdanjega velikega strokovnjaka za ta živalski red profesorja Antona Polenca z naslovom Iz življenja pajkov (Ljubljana: Mladinska knjiga, 1952): »Pri našem navadnem križevcu se torej ljubezenski pohod ne konča vselej s smrtjo. Skoraj vselej pa se to dogodi pritlikavemu samčku lepega osastega pajka iz Primorja. Ta samček jo primaha k samici kar na mrežo, ne da bi jo prej kdo ve kaj snubil. V ljubezenskem objemu orjaška samica pritlikavega samca najprej zaprede, nato pa umori in poje. V najboljšem primeru izgubi snubač, tudi če je bil zelo uren, najmanj eno nogo.« Za naše človeške čute skorajda pretresljiva zgodba, za naravne zakone pa nekaj običajnega, ali ne?

Najbrž lahko domnevamo, da so se prej pretežno primorske živalske vrste začele pomikati v severne zemljepisne predele zaradi splošnega segrevanja ozračja. Zato so postale Gorenjke tudi bele štorklje, ki so v zadnjem desetletju začele gnezditi tudi v naših krajih – čeprav tega v preteklosti niso nikoli počele. Doslej smo jih videvali zgolj ob počitku na njihovih spomladanskih ter jesenskih poletih med Evropo in Afriko, ko so na naših travnikih nabirale zaloge za nadaljnjo pot; zdaj so se pa udomačile v kar nekaj gorenjskih krajih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

7/23

sobota

7/24

nedelja

9/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. maj 2024

Izlet za mlade planince

IZLETI / Škofja Loka, 18. maj 2024

Majski izlet v Radence

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 19. maj 2024

Pomladna serenada

DELAVNICE / Kranj, 21. maj 2024

Delavnica izdelave odeje krpanke

IZLETI / Cerklje, 21. maj 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 21. maj 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 08:19, 13. maj

Upam, da je kvaliteta storitev kaj boljša kot pred 20 leti.