Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2024,
23.05

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton McLaren Lando Norris Sergio Perez Red Bull Racing Ferrari Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Max Verstappen VN Miamija Formula 1

Sobota, 4. 5. 2024, 23.05

1 teden, 6 dni

VN Miamija, kvalifikacije

Verstappen dirka za popoln konec tedna, izzivalci so zdaj znani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Miami Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen prevladuje še naprej, v Miamiju je dobil že kvalifikacije za šprint in šprintersko dirko. | Foto Reuters

Max Verstappen prevladuje še naprej, v Miamiju je dobil že kvalifikacije za šprint in šprintersko dirko.

Foto: Reuters

Prvak Max Verstappen je dobil sedme zaporedne kvalifikacije. Na prvem štartnem mestu bo tudi na nedeljski VN Miamija. Na šesti dirki sezone bo ob njem v prvi vrsti Charles Leclerc. Ob Ferrariju lahko aktualnega prvaka izzove še McLaren. Vse bolj pa je jasno, da bo Mercedes tudi letos nekonkurenčen za zmage. Dirka bo v nedeljo ob 22.00.

formula 1, Miami
Sportal Za uvod trčenja Strolla in Norissa, nato zmaga Verstappna

Max Verstappen (Red Bull) se tudi v Miamiju zdi nepremagljiv. Dobil je prosti trening, šprinterske kvalifikacije, šprintersko dirko in zdaj še kvalifikacije za osrednjo dirko. To je Nizozemčev 38. "pole position" v formuli 1, prvi na VN Miamija. Za popoln konec tedna mora zdaj samo še dobiti nedeljsko 305 kilometrov dolgo dirko in najhitrejši krog. In novih 26 točk bi ga še približalo četrtemu zaporednemu naslovu svetovnega prvaka. Po drugem delu kvalifikacij se je sicer zdelo, da mu morda le ne bo tako lahko. Pred njim so bili namreč vsi dirkači ekip Ferrari in McLaren. V odločilnem delu pa se mu je na manj kot dve desetinki približal samo Charles Leclerc (Ferrari).

Lando Norris se zdi v Miamiju zelo hiter, a tega nikakor ne more unovčiti: na šprintu je celo odstopil. | Foto: Reuters Lando Norris se zdi v Miamiju zelo hiter, a tega nikakor ne more unovčiti: na šprintu je celo odstopil. Foto: Reuters Verstappnovi tekmeci so dirkali na meji, a ga niso mogli premagati. Leclerc na prvi štartni položaj čaka že od jesenske VN Las Vegasa, na svojo šesto zmago pa od VN Avstralije 2022. V drugi vrsti bosta Carlos Sainz (Ferrari) in Sergio Perez (Red Bull). Tretji najhitrejši dirkalnik ima McLaren, Lando Norris in Oscar Piastri sta zaostala manj kot pol sekunde. Vse bolj pa je jasno, da Mercedes tudi letos ne bo konkuriral za zmage. George Russell in Lewis Hamilton sta imela več kot osem desetink zaostanka, kar je bilo dovolj samo za četrto mesto.

VN Miamija, kvalifikacije:

1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Charles Leclerc (Ferrari) +0,141
3. Carlos Sainz (Ferrari) +0,214
4. Sergio Perez (Red Bull) +0,219
5. Lando Norris (McLaren) +0,353
6. Oscar Piastri (McLaren) +0,434
7. George Russell (Mercedes) +0,826
8. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,866
9. Nico Hüllkenberg (Haas) +0,905
10. Juki Cunoda (RB) +0,951

11. Lance Stroll (Aston Martin)
12. Pierre Gasly (Alpine)
13. Esteban Ocon (Alpine)
14. Alex Albon (Williams)
15. Fernando Alonso (Aston Martin)

16. Valtteri Bottas (Sauber)
17. Logan Sargeant (Willaims)
18. Daniel Ricciardo (RB)
19. Kevin Magnussen (Haas)
20. Guanju Džov (Sauber)

Daniel Ricciardo s posebno poslikavo dirkalnika ekipe RB. | Foto: Reuters Daniel Ricciardo s posebno poslikavo dirkalnika ekipe RB. Foto: Reuters Največje presenečenje oziroma razočaranje kvalifikacij je Daniel Ricciardo (RB). Na šprinterskih kvalifikacijah je bil v petek četrti in nato četrti še na sobotni šprinterski dirki, zdaj pa je na glavnih kvalifikacijah izpadel že v prvem delu. Zaostanki so bili tako majhni, da je s slabo sekundo zaostanka obstal na 18. mestu. To pomeni, da bo na štartu na zadnjem mestu, saj je že pred tem dobil tri štartna mesta kazni, ker je na VN KItajske kršil pravila vožnje za varnostnim avtomobilom. Se je pa Fernando Alonso (Aston Martin) za le deset tisočink prebil v drugi del kvalifikacij (16. je bil Sauberjev Valtteri Bottas).

A izkušeni Alonso ni bil nič boljši v drugem delu kvalifikacij, znova 15., kar bo njegovo nedeljsko štartno mesto. Daleč je od svoje 33. zmage, ki jo čaka že 11 let. Dirkalnik ekipe Aston Martin letos tako počasen še ni bil (Lance Stroll 11.). Se pa po katastrofalnem začetku sezone malo dviga Alpine, Pierre Gasly in Esteban Ocon sta bila 12. oziroma 13.

Šesta dirka sezone bo v nedeljo ob 22. uri po srednjeevropskem času.

Miami Max Verstappen Red Bull
Sportal Grozen krog Verstappna, najsrečnejši pa Ricciardo
Frederic Vasseur Günther Steiner
Sportal Verstappen pravi, da ni drame, Hamilton in Leclerc ga že snubita
Ferrari VN Miamija
Sportal Ferrari pokazal "moder" dirkalnik za dirko v Miamiju
Ne spreglejte