Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Starši, ta svetnik vam lahko pomaga prebroditi najtežavnejša leta

GENERATION Z

Yakobchuk Viacheslav - Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 26/04/24

Sv. Tomaž Akvinski je obstoj razumel kot dinamičen proces prehajanja iz verjetnosti v dejanskost. To, kar smo, je zgolj seme v primerjavi s tem, kar lahko postanemo

Tomaž Akvinski je, izhajajoč iz Aristotela, obstoj razumel kot dinamičen proces prehajanja iz verjetnosti v dejanskost. To, kar smo, je zgolj seme v primerjavi s tem, kar lahko postanemo. Ta boj za izpolnitev, zakoreninjen v sami naravi bivanja, odraža tudi naše duhovno potovanje. Kot Božje stvaritve smo vsi poklicani, da odsevamo Njegovo dobroto. Toda pot do te božansko določene stvarnosti je zelo redko lahkoten sprehod.

Ta napetost med našim sedanjim jazom in našim potencialnim jazom je zelo izrazita pri vzgoji otrok. Za nemirne dvoletnike, triletne razgrajače in najstnike sta značilna uporništvo in samopotrjevanje. Te faze lahko zagotovo ranijo občutljivo starševsko srce.

Pri tem pa velja upoštevati tomistični pogled: naši otroci, kot vsa človeška bitja, imajo prirojeno moč. Ta vključuje njihovo zmogljivost za samoodločanje, moralno razsojanje in gorečo željo po oblikovanju lastne usode. Njihovi na videz nespoštljivi izzivi so v resnici talilni lonec, v katerem se preoblikujejo.

Akvinec bi nas spomnil, da že sama struktura bivanja zahteva spremembe. Tako kot je v naravi želoda, da postane hrast, je v naravi naših otrok, da se upirajo omejitvam otroštva in si prizadevajo za svoje edinstvene zmogljivosti kot odrasli.

Starši tega naravnega razvoja ne smemo razumeti kot zavračanje nas, temveč kot ključen korak v njihovi samouresničitvi. Naša vloga, podobno kot vloga spretnega vrtnarja, je, da negujemo to rast.

Nenehna bitka

Ta bitka med potencialnim in sedanjim jazom še zdaleč ni omejena zgolj na zgodnje otroštvo ali mladostništvo. Tudi odrasli doživljamo ta nenehni boj. Naša samozadovoljnost, strahovi in pomanjkljivosti nas lahko ovirajo pri doseganju polnih zmogljivosti v Kristusu. Ko smo priče pogumnim (čeravno včasih nerodnim, zgrešenim in utrujajočim) prizadevanjem naših otrok, nas to opominja, da je pot do našega najboljšega jaza vseživljenjsko prizadevanje.

Zato takrat, ko se pojavijo napetosti, pomislimo na Akvinca. Na kljubovanje ne glejmo kot na hudobijo, temveč kot na moč, ki išče izraz, udejanjenje, izpolnitev. Ponudimo podporo, vendar bodimo razumevajoči: boriti se morajo sami s seboj, da bi odkrili, kdo naj bi postali. Lahko se zaplete, toda z modrostjo, potrpežljivostjo in nenehnim utemeljevanjem v ljubezni lahko svojim otrokom (in sebi) omogočimo najboljše možnosti, da zrastejo v živahne in polno razvite osebnosti, kakršne naj bi postali (in mi prav tako).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.