V Grobljah izvedli 5. Otroški folklorni festival – Pleši, pleši, črni kos

Leto se je hitro obrnilo in na vrsti je bil že peti Otroški folklorni festival »Pleši, pleši črni kos«, na katerem je nastopilo sedem otroških skupin.

V Sloveniji deluje več kot šeststo različnih folklornih skupin. V zadnjih nekaj letih opažamo izrazito povečanje starejših, upokojenskih in veteranskih folklornih skupin, medtem ko se število mlajših, otroških in mladinskih folklornih skupin ne povečuje tako hitro, temveč celo upada. Kot je dejal dr. Franc Hribovšek, predsednik Folklornega društva Groblje, Domžale, so v želji po posredovanju ljudskega plesnega in glasbenega izročila mlademu rodú ter vzgoji prihodnjih plesalcev in glasbenikov člani Folklornega društva Groblje, Domžale, pripravili že peti Otroški folklorni festival »Pleši, pleši črni kos«.

Folklorno društvo Groblje, Domžale, ki je mimogrede tudi član Mednarodnega folklornega festivala »Od Celja do Žalca«, je v soboto, 20. aprila 2024, v Kulturnem domu Groblje pripravilo pester in zanimiv folklorni festival, na katerem se je zvrstilo sedem otroških folklornih skupin. Poleg številnih obiskovalcev so se folklornega festivala udeležili tudi županja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, predsednik Sveta krajevne skupnosti Jarše – Rodica, Anton Košenina, vodja JSKD OI Domžale, Klavdija Gregorin Štiftar, ter častni občan Občine Domžale, Matjaž Brojan. Vsak plesalec je po nastopu prejel lepo medaljo, mentorji pa zahvalo in šopek. Prireditev sta vodili učenki Osnovne šole Komenda Moste, Ula Hafner in Eva Janežič.

Kot je v uvodu dejal dr. Franci Hribovšek bi radi ljudsko in plesno glasbeno izročilo posredovali mlademu rodu, zato prirejajo otroški folklorni festival v želji, da ostane vsakoleten. Pri tem kostumska podoba ni nujna, je pa zaželena. Če skupina nima žive glasbene spremljave, pa se lahko predstavi s posnetkom. Za omogočitev izvedbe folklornega festivala se je zahvalil Občini Domžale, JSKD OI Domžale, Enzo Grafiki ter Krajevni skupnosti Jarše – Rodica.

Prve so nastopile Domžalske mažoretke in twirlerice – klubska skupina. Domžalske mažoretke vadijo na Osnovni šoli Rodica že od leta 2016. Dekleta se na treningih zabavajo ob učenju novih veščin s palico, plesnih korakov ter koreografij, mažoretnih, v zadnjem času pa vedno več twirling koreografij. Z veseljem se udeležujejo nastopov v občini in so veseli, da imajo prijatelje v domžalskih društvih. Zelo so bile veseli, da so bile povabljene na Otroški folklorni festival v Groblje. Skupino vodi Anita Omerzu Tome.

Otroška folklorna skupina Verine zvezdice je nastopila v dveh skupinah. Najprej je nastopila starejša skupina, nato pa mlajša skupina. Otroška skupina je bila ustanovljena leta 2009, od leta 2010 pa je del Šolskega kulturno-umetniškega društva Verine zvezdice, ki deluje znotraj Osnovne šole Marije Vere. Skupina se vse bolj uveljavlja na območju Kamnika, zadnjih nekaj let pa redno nastopa tudi na območnih srečanjih folklornih skupin v okviru JSKD. Pred tremi leti so se prvič uvrstili na regijsko srečanje in prejeli srebrno priznanje. Od leta 2013 se predstavljajo tudi s svojimi folklornimi kostumi, ki so nastali na podlagi izčrpnih raziskav o tem, kako so se otroci oblačili med leti 1900 in 1920. Gre za meščanska, obrtniška otroška oblačila, kar daje skupini prav poseben čar. Skupino vodi Vanja Hočevar.

Otroška folklorna skupina Kresničke in Lukovice deluje v okviru Osnovne šole Janka Kersnika Lukovica ter VVE Medo, Prevoje. Skupina je vesela in razigrana, vedoželjna in se z veseljem vključuje v spoznavanje starih ljudskih iger, pesmic in plesov. Skupino vodi Ksenija Capuder.

Otroška folklorna skupina LILIJE Moravče deluje v okviru Osnovne šole Jurija Vege in VVE Vojke Napokoj Moravče. Skupino obiskuje 16 otrok, starih od 4 do 6 let. Na vajah zelo radi plešejo, zapojejo in se igrajo različnih ljudskih iger. Skupino vodita Karmen Mihelčič in Gregor Klopčič.

Otroška folklorna skupina Šentvid deluje v okviru OŠ Šentvid Ljubljana. Začeli so leta 2022. Skupino sestavljajo otroci v starosti od deset do dvanajst let. Nastopali so na šolskih proslavah, za goste Erasmus Plus in na prireditvi za starše. S dvema sklopoma plesov so se predstavili tudi na jesenskem srečanju četrtne skupnosti Šentvid. Skupino vodi Asta Čemažar.

Otroška folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane deluje v okviru Železničarskega kulturno-umetniškega društva Tine Rožanc, in to od leta 1996 dalje. V njej plešejo predšolski in šolski otroci do 15 leta starosti. Namen srečevanja otroške skupine je, da se otrokom približa ljudsko izročilo v vsem bogastvu, to je preko plesa, pesmi, zgodb in iger, ki jih otroci neverjetno hitro osvajajo. Ob tem se učijo ritmov, različnih korakov, petja, odrske igre, spretnosti na odru in premagovanja treme pred nastopom. Poleg tedenskih vaj se otroci družijo tudi ob kostanjevem pikniku, Miklavževanju, izdelovanju voščilnic, ogledih muzejev, pustovanju in sladkanju s sladoledom. Skupina vsako leto nastopi na srečanju otroških folklornih skupin. Skupino vodita Tjaša Kovačič in Špela Jurak.

Folklorni festival so pripravili dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Boris Kurent, Nevenka Unk Hribovšek, Betka Kralj, Lidija Muzga in člani folklorne skupine FD Groblje, Domžale. Scenografijo je obdelal Anton Košenina, luč in ton Vilijem Kaker, darilne šopke pa je prispevala Cvetličarna Fani Vacik iz Črnuč.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi