Nasveti za potovanje po Norveški (severni del)

Norveška je za marsikoga sanjska destinacija. Ne tako kot npr. Maldivi, ampak na malo drugačen način. Norveška ne ponuja tropskih plaž s palmami, ponuja pa prekrasne razglede na gore, ledenike,…

Sep 17, 2023 - 02:00
 0  8
Nasveti za potovanje po Norveški (severni del)

Norveška je za marsikoga sanjska destinacija. Ne tako kot npr. Maldivi, ampak na malo drugačen način. Norveška ne ponuja tropskih plaž s palmami, ponuja pa prekrasne razglede na gore, ledenike, fjorde, gozdove, slapove … Hkrati pa je Norveška tudi precej draga destinacija in ravno toliko oddaljena od Slovenije, da se tja ne odpelješ od doma s svojim avtom na enotedenski dopust. In ker je Norveška tako velika država, je treba tudi pomisliti, kateri del si res želiš obiskati. Midva sva se odločila le za severni del, ki naj bi bil po pripovedovanju drugih popotnikov tisti res “must-see”, tisti, ki ga res moraš videti. Zato najini nasveti za Norveško temeljijo na izkušnji s severa, lahko bi rekli, da sva pripravila objavo nasveti za potovanje po Norveški, po severnem delu.

tipična ribiška hišica ob jezeru, Norveška

Nasveti za potovanje po Norveški

Nasveti za potovanje po Norveški

Kako na Norveško?

Norveška je sicer v Evropi, a je od Slovenije kar precej oddaljena. Ok, no, njena najjužnejša točka morda niti ni tako daleč – le okoli 2000km. Je pa Norveška tudi precej dolga, razpotegnjena država, kar pomeni, da je od njenega severa pa do juga še več kot 2500km. Torej, kako na Norveško je odvisno od tega, kateri del države si želimo pogledati in koliko časa imamo na voljo. Za npr. 2-tedensko potovanje po jugu Norveške je morda čisto smiselno razmišljati o potovanju s svojim avtom. Če želimo dodati še sever, je treba imeti vsaj 3 tedne časa za potovanje s svojim avtom. Ali pa če se najde ugoden let do Osla (npr. kakšen nizkocenovnik iz Zagreba, Budimpešte, Benetk …) in potem tam najamemo avto. Preračunati je treba skupen strošek in čas potovanja in se potem odločiti.

skalni amfiteater pred Nusfjordom, Lofoti, znamenitosti Lofotov

Skalni amfiteater pred Nusfjordom, Lofoti

Midva sva se odločila, da greva samo na sever Norveške in za krajši čas, zato sva gor letela. Priznati je treba, da povezav na sever Norveške nimamo najboljših. Da bi prišla do Tromsa ali Narvika bi morala vsaj enkrat prestopat, karte pri nizkocenovcih so nepovezane, kar pomeni, da bi morala “za ziher” imeti dolge prestope … Ni nama bilo do tega. Poiskala sva edini direktni let iz naše okolice do Tromsa. To je povezava Dunaj – Tromsø z Austrian Airlines. Ni bila najcenejša opcija, je bila pa gotovo najhitrejša. Tokrat nama je bil čas bolj pomemben kot pa denar.

Ribiška vasica na otoku Kvaløya

Ribiška vasica na otoku Kvaløya

Kako potovati po Norveški

Tu je odgovor enostaven: za to, da lahko Norveško res doživiš, je treba imeti svoj prevoz. Na tak način prideš do najrazličnejših razglednih točk, gora, ledenikov, jezer, najdeš prenočišča tudi v naravi. Najlažje je seveda, če prideš s svojim avtom. Potem je za prevoz poskrbljeno. Midva sva na Norveško letela in potem najela avto v Tromsu, čeprav moram priznati, da je bil to noro drag najem! Pravzaprav je bil najdražji najem avtomobila, kar sva kdaj plačala. Tudi najem terenca v Južni Afriki je bil cenejši. Ampak sva na ta način lahko divje kampirala v naravi, tako da sva vsaj malo opravičila ta visok strošek.

Videla sva tudi ljudi, ki so potovali s kolesi. Gotovo zanimiva možnost, ampak nekoliko počasnejša in napornejša po najinem mnenju.

Reinebringen, Lofoti

Reinebringen ponuja najbolj ikoničen razgled na Lofotih

Potni list ali osebna izkaznica?

Norveška ni del Evropske unije, a vseeno tja lahko potujemo z osebno izkaznico. Na letališču nisva sploh nikjer šla skozi pregled potnih listov, torej je bil postopek enak, kot za lete znotraj EU. Za kopensko mejo tega sicer ne moreva trditi.

Pogled na Stetind z vrha Halls Fortopp

Pogled na Stetind z vrha Halls Fortopp

Najboljši čas za potovanje na Norveško

To je pa zelo težko vprašanje oz. je zelo odvisno od tega, česa si na Norveškem želimo. Videti severni sij, doživeti polarni dan, se izogniti gnečam, imeti lepo vreme? Norveška je tudi precej velika, tako da se vsega ne da doživeti povsod. Recimo polarni dan se da videti le znotraj polarnega kroga, kar pomeni severno od 66-tega poldnevnika, pa še to od sredine junija do sredine avgusta, vendar točni dnevi variirajo glede na kraje na Norveškem. Recimo Svalbard, daleč na severu ima polarni dan vse od aprila pa do avgusta!

Polnočno sonce, Lofoti, Norveška

Polnočno sonce

Severni sij se vidi v temnejšem delu leta, kar je navadno od sredine septembra pa do sredine marca. Lepo vreme na Norveškem je pa pač loterija. Najlepše je navadno poleti, ko so tudi temperature nekoliko višje, ampak to ne pomeni, da ne morete doživeti celega tedna dežja, megle, vetra … Zasnežena, bela, pravljična pokrajina pa je na Norveškem navadno od novembra pa do marca. Spet pa je zelo različno glede na del države.

Denar na Norveškem

Norveška uporablja valuto norveška krona, ki je bila poleti 2023 vredna približno 11 NOK = 1 EUR. Ampak midva tekom celega potovanja nisva videla niti enega bankovca oz. kovanca. Vse se da plačevati s karticami. Delovale so nam vse kartice enako dobro. Ena skrb manj torej </div></body></html>

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow