in , ,

Pozabljene študije: Audi Scorpion iz leta 2013

Nekoč so razvili koncept športnega avtomobila nad modelom R8

Audi je na dirki 24 ur Le Mansa dosegel neverjetnih 13 zmag. To je splošno znano. Vendar pa le poznavalci poznajo Audi Scorpion, ki je bil med letoma 2010 in 2013 zasnovan za prenos dirkaške tehnologije na ceste. Študijo si je zdaj mogoče ogledati kot del razstave “Formvollendet – Aerodynamik im Automobilbau 1945 bis heute“, ki je do 30. junija 2024 na ogled v muzeju August-Horch-Museum v Zwickauu.

Audi Scorpion (ne zamenjujte ga s Fordovim Scorpio!) je sledil ideji, ki je bila od takrat uresničena v majhnih serijah v obliki Mercedes-AMG One ali Aston Martin Valkyrie. Razstavljena študija je vizualno videti kot mešanica modela R8 in takratnih vzdržljivostnih dirkalnikov te znamke. Celo Audi naj bi bil presenečen, ko je ponovno odkril oblikovan model brez notranjosti in pogona. Podobno kot je BMW pred kratkim storil z modelom 750iL V16 Goldfish iz leta 1990.

A vrnimo se k modelu Scorpion in k temu, kaj znamka razkriva o študiji na razstavi. V njej piše: “Audi je med letoma 2010 in 2013 razvil Škorpijona, koncept športnega avtomobila nad modelom Audi R8. Navzven so že na prvi pogled prepoznavne reference na uspešen dirkalnik R18 e-tron quattro. Po drugi strani pa aerodinamični koncept temelji na takratnem dirkalniku Audi DTM. Jasno prepoznavna je posebej aerodinamično oblikovana potniška celica, ki je zasnovana tako, da zagotavlja najboljši možni pretok zraka. Poleg tega se aerodinamični koncept prilagaja ustreznim razmeram na stezi z najmanjšim možnim zračnim uporom pri najvišji hitrosti in največjim pritiskom pri zaviranju in zavijanju. Žal se razvoj ne bo nadaljeval in ostaja pri tej študiji vozila.

Zato tudi ne vemo ničesar o tem, kako zmogljivo ali hitro bi bilo serijsko vozilo. Načrtovani tehnični parametri naj bi bili različni dizelski ali bencinski motorji z močjo od 400 do 550 KM. Druga možnost je bila hibridna zasnova elektromotorja in motorja z notranjim izgorevanjem. Pogon: pogon na vsa ali zadnja kolesa. O tem, zakaj je bil projekt na koncu opuščen, lahko veliko ugibamo. Morda so se zavedali, da bi vozilo po zmogljivostih težko izstopalo iz druge generacije modela R8. Nenazadnje je AMG One pokazal, kako zapletena je zasnova dirkalne tehnologije, ki naj bi bila globalno dovoljena za uporabo na cestah.

Kljub temu bi bil dvoboj med Audijem Scorpionom in BMW i16, ki se prav tako ni zgodil, nekaj posebnega. Zato se odpravite v Zwickau in pustite sanjam prosto pot.

1 komentar

Komentiraj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Chery želi proizvajati avtomobile v Evropi že letos

BMW M2 od Manharta z ekstrovertiranim videzom in 715 KM