Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O delu in plačilu

Za vas piše:
Alojz Kovšca
Objava: 01. 05. 2024 / 05:30
Oznake: Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2024 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
O delu in plačilu
Avtor komentarja je Alojz Kovšca. FOTO: Tatjana Splichal

O delu in plačilu

Mediji v zadnjem času posvečajo veliko pozornosti merjenju moči med zdravniki in oblastniki. Medtem ko prvi zahtevajo delovne pogoje in plače, primerljive s stanovskimi kolegi onstran meje, jim slednji režejo vsakdanji kruh na bolj tanke domače rezine. Ne manjka moralistov, ki v imenu ljudstva trkajo na zdravniško vest, jim očitajo pohlep in brezplačno pridobljeno izobrazbo.

Veliko je tudi takih, ki svarijo pred begom možganov in razkrojem zdravstva zaradi mačehovskega odnosa države. Čas mineva, čakalne vrste se daljšajo, bolniki pa se poskušajo znajti, kolikor se kdo zna in zmore s svojimi prihodki.

1. maja obhajamo god sv. Jožefa delavca.

Ko se preprost človek sprašuje, kaj je šlo narobe, da capljamo za razvitim svetom iz dneva v dan z vse večjim zaostankom, mu oblast odgovarja: »Pripravljamo celovite sistemske reforme.« Tisti bolje poučeni, ki s strahom v srcu pomislijo na novo različico Zakona o uravnavanju javnih financ, pa si rečejo: »Vi raje kar počasi ...« Tako se vrti ista stara pesem z vedno novimi obrazi, ljudstvo pa pleše od vlade do vlade, od obljube do obljube, korak za korakom v solidarno prihodnost …

Morda bi pa le kazalo pobrskati po zgodovinskem spominu in od tam nekje od zadaj potegniti na plan tisto svetopisemsko priliko o delavcih v vinogradu? V njej sta skriti vsa logika in morala dela in plačila.

Ko se preprost človek sprašuje, kaj je šlo narobe, da capljamo za razvitim svetom iz dneva v dan z vse večjim zaostankom, mu oblast odgovarja: »Pripravljamo celovite sistemske reforme.«

Lastnik je najemal delavce za trgatev v svojem vinogradu. Prve je najel zgodaj zjutraj za plačilo enega denarja. Opoldan je ugotovil, da delavci dela ne bodo zmogli opraviti, in je šel in najel še druge, prav tako za plačilo enega denarja. Ko je pred večerom še vedno kazalo, da delo ne bo dokončano, je najel še tretje. Tudi s temi se je pogodil za plačilo enega denarja. Zvečer, ko je bilo delo opravljeno, se mu je eden izmed prvih najemnikov pritožil, da je za enak znesek delal veliko dlje od tistih, ki jih je nazadnje najel. Lastnik vinograda pa mu je odgovoril: »Prijatelj, kaj mi očitaš? Mar ti nisem plačal, kakor sva se bila dogovorila?«

Kdor plačuje, je pripravljen plačati toliko, kolikor mu pomeni, da je neko delo opravljeno v določenem času. Kdor dela, pa se mora zavedati, da je lahko za enako delo plačan enkrat bolje, drugič slabše, kot so plačani drugi, odvisno od tega, kako se je pogodil. Kakor plačnik potrebuje delavca, tako delavec potrebuje plačnika. Ne eden ne drugi ne bosta dosegla svojega namena brez dogovora. Trgatev je vsako leto. Kdor letos slabo plača, prihodnje leto ne bo našel trgačev. Kdor letos slabo trga, prihodnje leto ne bo najet za trgatev.

Oblast lahko spreminja zakone, ne more pa spremeniti moralnih zakonitosti.

Večer se bliža in delo še ni opravljeno v slovenskem zdravstvenem vinogradu. Morda je delavcev premalo ali premalo delajo? Morda pa je težava bolj v tem, da ima vinograd preveč lastnikov, ki se ne znajo dogovoriti, koliko delavcev bi najeli in za kakšno plačilo?

Komentar je objavljen v novi številki tednika Družina (18/2024). 


Kupi v trgovini

38 - Dialog med generacijami, izobrazba in delo
Cerkveni dokumenti
1,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh