Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slikarka Elda Piščanec, Metka Pekle

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 30. 04. 2024 / 12:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2024 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slikarka Elda Piščanec, Metka Pekle
Metka Pekle s knjigo o slikarki Eldi Piščanec. FOTO: Ivo Žajdela

Slikarka Elda Piščanec, Metka Pekle

Založba Mladinska knjiga je v zbirki Spomini in izpovedi izdala knjigo Metke Pekle Segam po nebesnih zvezdah. Zgodba slikarke Elde Piščanec.

Segam po nebesnih zvezdah je življenjska zgodba Elde Piščanec (1897–1967), ki si je, poleg slikarke Anice Zupanec Sodnik in kiparke Karle Bulovec Mrak, edina med slovenskimi slikarkami svoje generacije, rojene še v 19. stoletju, pridobila akademsko izobrazbo, in sicer na Kraljevi akademiji za lepe umetnosti v Firencah. Tri mesece in pol se je izpopolnjevala v Parizu, v delavnicah cerkvene umetnosti in v slikarski šoli, ki jo je vodil Andre Lhote.

Izjemna znotraj patriarhalnega sveta v 20. stoletju

Zapustila je vrsto osebnih in delovnih dnevnikov ter korespondenco s sorodniki, prijatelji, slikarskimi kolegi in cerkvenimi naročniki. Vsi ti dokumenti pričajo o njenem življenju in delu ter so bili Metki Pekle glavno ogrodje pri rekonstruiranju njene življenjske in umetniške poti, ki je bila v marsičem pionirska in izjemna znotraj patriarhalnega sveta v 20. stoletju. Zelo bogato ilustrirano knjigo je uredila Nela Malečkar.

Mladinska knjiga je knjigo o Eldi Piščanec predstavila 11. aprila 2024 v Narodni galeriji v Ljubljani: urednica knjige Nela Malečkar in avtorica Metka Pekle. FOTO: Ivo Žajdela

Njena dela so shranjena v več muzejih in galerijah

Njena dela so danes shranjena v več slovenskih muzejih in galerijah (v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični, Goriškem muzeju na Gradu Kromberk pri Novi Gorici, v Narodnem muzeju v Ljubljani, Mestnem muzeju Ljubljana, Narodni in Moderni galeriji v Ljubljani, v Umetnostni galeriji Maribor, Galeriji Velenje in Pilonovi galeriji Ajdovščina) ter v številnih zasebnih zbirkah, predvsem njenih znancev in sorodnikov.

Več kot dvajset let ukvarjanja s slikarkino zapuščino

Avtorica knjige Metka Pekle (1954) je po rojstvu, študiju in kraju bivanja Ljubljančanka. Po diplomi na Filozofski fakulteti je razen dveh let v prevajalskem poklicu delala v prosveti. Na osnovnih in srednjih šolah je poučevala materinščino. Leta 2004 je opravila zaključni izpit iz podiplomskega tečaja psihoterapije na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Doslej razen nekaj recenzij v Književnih listih časnika Delo in dveh prispevkov v slovenskem zgodovinskem magazinu SLO časi, kraji, ljudje ni objavljala. Segam po nebesnih zvezdah je njen prvenec. Zgodbo slikarke Elde Piščanec, katere pranečakinja je, je napisala na osnovi več kot dvajsetletnega ukvarjanja z njeno zapuščino.

Katja Cah, Bolj kot za ljubezen se je borila za slikanje, Nedelo, 13. 4. 2024

Nalaganje
Nazaj na vrh