Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolina pri Trstu: zvonovi bodo v nedeljo spet (za)zvonili

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 04. 2024 / 00:30
Oznake: Dogodek, Maša, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2024 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dolina pri Trstu: zvonovi bodo v nedeljo spet (za)zvonili
FOTO: FB Župnija Dolina pri Trstu

Dolina pri Trstu: zvonovi bodo v nedeljo spet (za)zvonili

Po več kot dveh letih tišine se bodo v Dolini pri Trstu v nedeljo popoldne, 28. aprila, spet oglasili cerkveni zvonovi. Na podlagi odločitve tržaškega sodišča, ki je bila posledica ovadbe nekaterih vaščanov Doline ter podpisnikov peticije proti zvonovom, »češ da motijo počitek in delo«, so bili namreč januarja 2022 zaseženi. Z novo odločbo sodišča, ki je dobila podlago v novi ureditvi o zvonjenju iz letošnjega februarja, pa bodo ti spet opravljali svoje poslanstvo.

Na FB profilu Župnije Dolina pri Trstu so odločitev sodišča pospremili z naslednjimi besedami: »Po skoraj treh letih tišine zaradi sodne zaplembe so naši zvonovi svobodni, da lahko zopet oznanjajo vsem ljudem dobre volje utrip naše župnije. Naj ti zvonovi skupaj oznanjajo vsemu kraju, da tukaj živijo dobri ljudje, ki znajo stopiti skupaj in znajo ohraniti sveta izročila svojih dedov ter jih posredovati novim generacijam. Hvala vsem 678 podpisnikom iz Doline, ki ste podpisali peticijo za vrnitev zvonjena v Dolini.«

Kaj vnovična vrnitev zvonjenja pomeni za župnijo ter kakšno slovesnost pripravljajo v nedeljo, smo povprašali Tomaža Kunaverja, ki je župnijski upravitelj v Dolini od lanskega decembra, pred tem pa je bil že kak mesec odgovoren za pastoralo, a brez dekreta (»delegat za pastoralo«).

Zvonovi utihnili januarja 2022

Dolinska župnija šteje 1700 prebivalcev in zaobjema še dve vasi, Prebeneg in Kroglje. Včasih je bila še večja. Leta 1714 je dolinska prafara zaobjemala 24 vasi in 34 cerkva, skupaj 5000 duš. »Zvonovi v Dolini so utihnili 11. januarja 2022. Takrat so bili preventivno zaseženi na podlagi odločitve tržaškega sodišča. Kmalu zatem je bil zaseg preklican in so se zvonovi spet oglasili, po veliki noči pa so bili zopet zaseženi zaradi ponovnih pritožb o preglasnem in predolgem zvonjenju,« je na kratko opisal kronološki potek Kunaver.

Iz zvonika cerkve sv. Urha se bo spet slišalo zvonjenje. FOTO: FB Župnija Dolina pri Trstu

Nova uredba o zvonjenju

Podlago za vnovično delovanje zvonov predstavlja odločitev sodišča (Procura della Republica) na podlagi nove ureditve za zvonjenje zvonov, ki jo je izdal novi tržaški škof Enrico Trevisi 14. februarja 2024. Kunaver pojasnjuje, da škof v tem dekretu »določa, kdaj se lahko oglasijo zvonovi, koliko časa lahko zvonijo, kako se zvoni za praznike itd. Katoliška cerkev v Italiji ima podpisan konkordat z državo, tako da mora država tak dekret spoštovati, kar je bila tudi podlaga odpečatenju zvonov v Dolini. Ta dekret je bil sestavljen po vzorcu dekreta naše sestrske Goriške škofije«.

 Cerkev sv. Urha v Dolini pri Trstu. Vir: Župnija Dolina 

Pritožbe zaradi režima zvonjenja in ne proti zvonjenju samemu?

Ko so bili zvonovi zaseženi, Kunaver v Dolini še ni deloval, je pa iz pričevanj ljudi in različnih intervjujev iz tistega obdobja razbral, »da je zaseg zvonov povzročil velika trenja med ljudmi, ki pa so bila prisotna že prej. Pritožbe glede zvonov v resnici niso bile proti samemu zvonjenju ali cerkvi kot taki, ampak bolj proti režimu zvonjenja, torej jakosti ter trajanju«. Na podlagi škofove odločbe verjame, da zdaj ne bi smelo biti težave.


Zadovoljstvo župljanov

»Govoril sem tudi z nekaterimi predstavniki kulturnega društva v Dolini. Ti so mi povedali, da so zelo zadovoljni, da se zvonjenje vrača. Upam, da bomo z novim kompromisom glede zvonjenja uspeli zadovoljiti vse in da bomo lahko vzpostavili dobre odnose med vsemi prebivalci Doline. Župljani, ki se udeležujejo svete maše, so prav tako zadovoljni s povratkom zvonjenja,« je povedal Kunaver.

Zahvalna pesem »Te Deum« ob zvonjenju zvonov

Nedeljski program ob vrnitvi zvonjenja bo preprost, a slovesen. Zbrane bo ob Kunaverju nagovoril tudi zakoniti predstavnik župnije, msgr. Ettore Karl Malnati, ki je sledil postopku na sodišču, ter morda še kdo. »Po govorih bom blagoslovil zvonove, nato bomo ob zvonjenju zvonov zapeli zahvalno pesem »Te Deum«. Zatem pa bo še pritrkovalska skupina iz Mačkovelj izvedla pritrkovanje na zvonovih.« Veselemu dogodku bo sledila skromnejša pogostitev.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh