Zelenski bo v petek na pobudo SDS nagovoril slovenski državni zbor

V petek ob 10. uri bo prek videopovezave slovenski državni zbor nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po poročanju časnika Delo je slovenski državni zbor eno redkih zakonodajnih teles v EU, ki ga ukrajinski predsednik še ni nagovoril.


Slovenski poslanci so pred dnevi na zaprti seji odbora za zadeve EU in odbora za zunanjo politiko potrdili predlog stranke SDS in Janeza Janše, naj predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič povabi Zelenskega, da nagovori slovenske poslance. To se bo sedaj po navedbah Dela tudi zgodilo, in sicer v petek ob 10. uri.SDS je uspelo koalicijske poslance prepričati s predlogom, naj predsednica državnega zbora povabi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da nagovori državni zbor. »S tem dejanjem bi izkazali podporo ukrajinskemu narodu, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino in se hkrati bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo,« je prejšnji teden, ko je SDS prvič predstavila predlog, povedala vodja njihove poslanske skupine Jelka Godec. O tem naj bi bili po seji kolegija predsednice državnega zbora seznanjeni tudi vodje poslanskih skupin.


Z Zelenskim se je pred zasedanjem voditeljev držav članic EU v Bruslju konec junija pogovarjal tudi slovenski premier Robert Golob, ki je ukrajinskemu predsedniku zagotovil, da se odnos Slovenije do Ukrajine kljub zamenjavi vlade ni spremenil. Zelenski pa je takrat Golobu čestital za imenovanje na čelo slovenske vlade in se mu zahvalil za pripravljenost podpreti podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, ki je status kandidatke kasneje tudi prejela.


Tanja Brkić

The post Zelenski bo v petek na pobudo SDS nagovoril slovenski državni zbor first appeared on Nova24TV.