Zaradi pretiranih predpisov OpenAI grozi z umikom iz EU

Zaradi pretiranih predpisov OpenAI grozi z umikom iz EU

Sam Altman, izvršni direktor podjetja OpenAI, ima podporo Microsofta. Že mesece namreč zagovarja oblikovanje novih predpisov za tehnologijo. V sredo je opozoril, da se OpenAI lahko umakne iz EU, če uvajajo pretirane inovacije zavirajoče predpise.

Altman je pretekli teden posvetil potovanju po Evropi in se udeležil razprav z uglednimi politiki iz Francije, Španije, Poljske, Nemčije in Združenega kraljestva. Glavni cilj srečanj: preučiti prihodnost umetne inteligence in oceniti napredek ChatGPT, klepetalnega robota OpenAI.Odkar je organizacija OpenAI pred več kot šestimi meseci svetu predstavila ChatGPT, so pomisleki glede njegovega potenciala sprožili tako navdušenje kot tudi zaskrbljenost. Zato se je podjetje zapletlo v regulativne spore. Altman ta teden ne vključuje Bruslja v svoj načrt poti. Regulativni organi EU pripravljajo zakon o umetni inteligenci. Zakon naj bi postal prvi globalni okvir za urejanje umetne inteligence.

Po navedbah dveh virov, ki sta seznanjena z zadevo, je Altman odpovedal načrtovani obisk Bruslja. Organizacija OpenAI tega dogodka še ni komentirala. Altman je na srečanju v Londonu izrazil svoje mnenje o trenutnem osnutku akta EU o umetni inteligenci in dejal, da je preveč regulativen.

Umetna inteligenca in zakonodajalci EU

Zakonodajalci EU, vključno z Dragosom Tudorachejem, ne pričakujejo razvodenitve umetne inteligence v bližnji prihodnosti. Zakonodajalci EU, vključno z Dragosom Tudorachejem so oporekali Altmanovim trditvam o razvodenitvi umetne inteligence.

Tudorache je Altmanu poslal tudi vabilo in ga pozdravil v Parlamentu, da bi lahko izrazil svoje pomisleke in sodeloval v razpravah z evropskimi zakonodajalci.Na Altmanove pomisleke se je kritično odzval vodja industrije EU Thierry Breton, ki je poudaril, da se o osnutku pravil ni mogoče pogajati. Altman ima natrpan urnik s srečanji britanskega premierja Rishija Sunaka, francoskega predsednika Emmanuela Macrona. V četrtek bo OpenAI razpravljal o ureditvi umetne inteligence.

Nizozemska poslanka Evropskega parlamenta Kim van Sparrentak je izrazila odločno stališče, da ne bo popuščala pritiskom ameriških korporacij.

Po njenem mnenju, če OpenAI ne bo izpolnjeval temeljnih zahtev glede upravljanja podatkov, preglednosti, varnosti in zaščite, se njihovi sistemi ne morejo šteti za primerne za evropski trg.

ChatGPT je februarja dosegel izjemen dosežek. Zabeležil je največjo rast baze uporabnikov v zgodovini potrošniških aplikacij.

Marca se je OpenAI soočil z regulativnimi izzivi. Italijanski regulator podatkov Garante je zahteval zaprtje aplikacije v državi. Navedli so, da OpenAI ne spoštuje evropskih predpisov o zasebnosti. Po uvedbi novih ukrepov za varstvo zasebnosti je bil ChatGPT za uporabnike ponovno vzpostavljen.

Hkrati so zakonodajalci Evropske unije v zakon o umetni inteligenci vnesli dodatne predloge, ki podjetja, ki uporabljajo generativna orodja, kot je ChatGPT, zavezujejo k razkritju vseh avtorsko zaščitenih gradiv, uporabljenih pri usposabljanju njihovih sistemov.

Osnutek zakona so v začetku tega meseca potrdili poslanci EU. O končnih podrobnostih zakona bodo razpravljale države članice, Evropska komisija in Parlament.

Poleg tega lahko posamezne države članice, kot sta Francija ali Poljska, prek Sveta Evrope predlagajo spremembe, preden bo predlog zakona morda postal zakon še letos.

Zakonodaja za AI: Preglednost in zaupanje

Zakonodaja se pripravlja že nekaj časa. Pred kratkim so ji bile dodane nove klavzule za generativna orodja. Te spremembe so bile opravljene pred odločilnim glasovanjem o predlogih.

Po prejšnjih poročilih agencije Reuters so nekateri zakonodajalci predlagali prepoved avtorsko zaščitenih vsebin za usposabljanje modelov umetne inteligence. Vendar je bila ta zamisel zavrnjena v korist strožjih zahtev glede preglednosti.

Tudorache, pomembna osebnost na tem področju, je poudaril, da se te določbe vrtijo predvsem okoli transparentnosti. Pomembno je zagotoviti zaupanje v AI tehnologijo in podjetje, ki je odgovorno za njeno ustvarjanje. Po njegovem mnenju pri podjetjih ne bi smelo biti zadržkov pri sprejemanju preglednosti.

Nils Rauer, tehnološki partner v odvetniški pisarni Pinsent Masons, je pripomnil, da Altmanove pripombe niso presenečenje glede na tekoče razprave med zakonodajalci. Rauer je izrazil dvom. Obrat družbe OpenAI k Evropi se zdi malo verjeten. Evropa ima pomemben gospodarski vpliv. EU se ponaša z enotnim trgom. V njej živi skoraj 500 milijonov ljudi. Gospodarstvo EU znaša 15 bilijonov evrov (16,51 bilijona dolarjev).

Sam Altman je bil prisoten v Münchnu v Nemčiji, kjer je razkril, da se je v četrtek sestal s kanclerjem Olafom Scholzem.

Sergej Lagodinski, nemški poslanec Evropskega parlamenta, ki sodeluje pri oblikovanju zakonodaje, je komentiral Altmanove poskuse vplivanja na posamezne države. Zatrdil je, da regulativni načrti, ki jih je oblikoval Bruselj, močno napredujejo.

Čeprav se na poti lahko pojavijo nekatere spremembe, Lagodinsky dvomi, da bi spremenile splošno usmeritev predlaganih predpisov.

Vir Portal24 Foto: Pexels
Objava Zaradi pretiranih predpisov OpenAI grozi z umikom iz EU je bila najprej objavljena na Portal24.