Zakaj ljudje poslušajo žalostne pesmi, tudi kadar so v srečni zvezi?

Zakaj ljudje tako radi poslušajo žalostne pesmi, namesto da bi poslušali tiste bolj vesele, ki bi nas spravile v boljšo voljo? Včasih si ljudje pač želijo prek žalostnih pesmi začutiti vse svoje negativne občutke, toda še bolj zanimivo vprašanje je: zakaj ljudje v srečnih zvezah tako radi poslušajo pesmi, ki govorijo o razhodu, prevari in tako dalje?

Družinska terapevtka Christene Lozano pravi, da je glasba odličen način, prek katerega začutimo vse svoje občutke in morda si želimo poslušati žalostno glasbo zato, da se nas nekaj res globoko dotakne. 

Foto: Unsplash
Včasih pač potrebujemo dobro dozo joka in pesmi o razhodu predstavljajo odmor od vsakodnevnega življenja ter sprostitev vseh napetosti. Ljudje načeloma radi čutimo svoja čustva, še posebej, če občutke doživljamo skozi kreativnost. “S pesmimi lahko skupaj pojemo, instrumenti ustvarjajo glasbeno ozadje za naše misli in omogočajo, da se prepustimo trenutku, pravi psihoterapevta Courtney Tracy in dodaja, da je pomembno, da svojih čustev ne zatiramo. 


“Mnogi med nami živijo z zlomljenim srcem, tudi če so v srečnih in stabilnih razmerjih. Povezovanje s tem občutkom je lahko pomembno, zlasti kadar se zdi, da nekdo drug pozna našo bolečino.”


Courtney Tracy
Poslušanje pesmi o razhodu, čeprav smo v uspešnem in zdravem razmerju, ni slaba stvar, meni Tracy. Pesmi o razhodu in prevari morda ne govorijo zgolj o tem, da je zveza propadla, temveč govorijo tudi o težavah s starši, s prijatelji, o sprejemanju napačnih odločitev. Pesmi o razhodu predstavljajo občutke doživljanja sprememb, bolečine in nemira, to pa je poznano vsem ljudem. 

Foto: Unsplash
Lozano meni, da ljudje takšne pesmi radi poslušajo, saj jih spomni na pretekle izkušnje, na tak način pa lahko procesiramo tudi preteklo zvezo. Številni ljudje se namreč nevede oklepajo stvari iz preteklosti, saj se niso uspešno soočili z zavrnitvijo, razočaranjem ali zlomljenim srcem, pri čemer ne gre nujno za razhod, temveč tudi za izgubo prijateljstva ali spor z družinskimi člani. 


Ljudje se pri poslušanju takšnih pesmi počutijo povezane z ljudmi, tudi če sami niso šli čez takšno izkušnjo. Glasba namreč v ljudeh vzbudi empatijo, prav tako pa nas spomne, da nismo sami. 


Dobro je, da se pri poslušanju takšnih pesmi malo analizirate – kako pesmi s takšno vsebino vplivajo na vaše razpoloženje in interakcije z vašim partnerjem? Poslušanje pesmi Taylor Swift, Billie Eilish in drugih izvajalcev, ki pojejo o neuspešnih zvezah, kadar smo v zdravem razmerju, ni nič nenormalnega, toda ali je zdravo?

Foto: Pexels
Nekateri strokovnjaki menijo, da je to precej subjektivno vprašanje. Problem lahko nastane takrat, ko nekdo to definira kot problem – če torej vaš partner izrazi mnenje, da je vse skupaj malo čudno, potem lahko rečemo, da je poslušanje takšnih pesmi problematično. Partnerja morda skrbi, da je vaša glasbena izbira znak, da je v razmerju nekaj narobe ali pa da razmišljate o preteklih partnerjih in sedanjega partnerja primerjate z bivšimi … s partnerjem se zato iskreno pogovorite. 

Glasba nam dovoli, da občutimo in si priznamo svoja čustva, žalostne pesmi o razhodu s partnerjem pa nam omogočajo zdrav način spopadanja z žalostjo. Nekateri ljudje namreč niso živeli v okolju, v katerem so lahko izražali svoja čustva, zato imajo številni v sebi postavljene zidove, zaradi katerih ne zmorejo izražati svojih čustev. Pri takih ljudeh je glasba še posebej zdrav in dober način rušenja teh zidov ter soočanja s čustvi.


The post Zakaj ljudje poslušajo žalostne pesmi, tudi kadar so v srečni zvezi? appeared first on Starševski Čvek.