Zakaj je pepel dober in za kaj se uporablja?

Zakaj je pepel dober in za kaj se uporablja?

Pepel ni le nadležen odpadek. Uporaba pepela, ki nastane izključno pri zgorevanju lesa, je v zelenjadarstvu namreč večstransko uporabna. Vendar bodite previdni, saj za nekatere kulture ni priporočljiv. Če za kurjavo uporabljate les, pepela torej ne zavrzite, saj ga lahko uporabite na vrtu.

Gnojilo in dodatek

Znano je, da pepel vsebuje veliko hranilnih snovi, zato ga lahko uporabljamo kot gnojilo, zlasti za paradižnik, krompir, papriko in jajčevce. Odvisno od lesa, ki je bil zgorel, je bogat z magnezijem, kalcijem, kalijem in mikroelementi. Poleg gojenja zelenjave se lahko uporablja kot dodatek lilijam, potonikam in drugim rožam.V zelenjavnem vrtu ga je bolje pomešati z zemljo, kot pa pustiti na površini, saj bi ga veter lahko raznašal. Semena ne polagajte neposredno na pepel in pazite, da s pretiranim dodajanjem ne privedete zemlje do alkalne pH vrednosti, ki jo je težko popraviti.

Pepel je odličen za vrt, kako ga pravilno uporabiti?

Pepel ima alkalno reakcijo, zato ga lahko uporabimo za nevtralizacijo kislih tal. Njegova uporaba pri pridelavi česna, peteršilja, sladkega krompirja, jagodah, azalejah in jagodičevju ni priporočljiva.

Dodamo ga lahko tudi kompostu, ki je v tem primeru obogaten s kalijem. Svojo uporabo je skupaj s soljo našla tudi v vrtovih kot obramba pred polži.

Pepel pri perutnini

Poleg rastlinske pridelave se uporablja v perutninarstvu, pa naj gre za farmo ali par kokoši na farmi. Znano je, da se kokoši rade zadržujejo v pesku ali prahu. Nanje nanesejo pepel na ustrezna, podobna mesta, s čimer odstranijo pršice, bolhe in druge škodljivce, uporabo pa je našla na velikih kmetijah, ker zbira presežek amoniaka.Dodamo ga lahko tudi v krmo piščancev in kokoši in sicer v odmerku 1 odstotka, s čimer izboljšamo produktivnost in dolžino nesnosti ter na ta način omilimo neprijeten vonj iztrebkov. Kot prehransko dopolnilo ga lahko dodate tudi v pitno vodo za živino, pepel namreč služi kot razkužilo proti bakterijam in algam, voda pa postane bogatejša z minerali.

vir Foto: Pexels Portal24
Objava Zakaj je pepel dober in za kaj se uporablja? je bila najprej objavljena na Portal24.