Vojna v Ukrajini: Rusija napadla ključni mesti v regiji Doneck

Rusija napadla ključni mesti v regiji Doneck
V soboto so ruske sile začele napad na dve ključni mesti v vzhodni regiji Doneck. Prav tako so nadaljevale z raketnimi in napadi z obstreljevanjem na druga ukrajinska mesta. Vključno z enim blizu največje jedrske elektrarne v Evropi, so sporočili ukrajinski vojaški in lokalni uradniki.

Mesti Bakhmut in Avdivka veljata za ključni tarči trenutne ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine. Analitiki pravijo, da mora Moskva, če želi napredovati proti regionalnima vozliščema Sloviansk in Kramatorsk, zavzeti Bakhmut. Ukrajinski generalštab je na Facebooku sporočil, da sovražnik uporablja kopenske in zračne sile.

Zadnji ruski napad na Slovjansk je bil 30. julija, vendar ukrajinske sile svoje položaje okoli mesta v pričakovanju novih spopadov utrjujejo.

Rusko obstreljevanje je v regiji Donecka  v zadnjem dnevu ubilo pet civilistov, 14 je bilo ranjenih, je v soboto na Telegram zapisal guverner Donecka Pavlo Kirilenko. Dva človeka sta bila ubita v Poprosnem, po eden pa v Avdivki, Soledarju in Pervomajskem.

Guverner vzhodne regije Dnjepropetrovsk je povedal, da so bili, ko so ruske rakete padle na stanovanjsko sosesko v Nikopolu ranjeni trije civilisti.

EU Rusijo obtožila, da neodgovorno krši varnost pri Zaporožju
Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je za ruske vojaške aktivnosti okoli jedrske elektrarne v Zaporožju, ki jo zaseda ruska vojska, dejal, da so neodgovorne.

Elektrarna je bila namreč tarča zračnih napadov. Moskva in Kijev za napad obtožujeta eden drugega.

“To je resna in neodgovorna kršitev pravil o jedrski varnosti in še en primer ruskega neupoštevanja mednarodnih norm,” je Borell zapisal na Twitter in pozval je k takojšnjemu dostopu mednarodnega nadzornika jedrske energije IAEA.Pojavili so se strahovi pred možnim uhajanjem sevanja med udarci. Eden od reaktorjev v elektrarni je bil zaustavljen, je v soboto sporočila ukrajinska družba za atomsko energijo.

“Zaradi napada na jedrsko elektrarno Zaporizhzhia se je na enem od treh delujočih reaktorjev, ki so se zaustavili sprožil sistem za zaščito pred izrednimi dogodki,” so sporočili iz Energoatoma na Telegramu. Bombardiranje je resno poškodovalo postajo za dušik in kisik ter pomožno stavbo. Še vedno obstaja nevarnost uhajanja vodika in radioaktivnih snovi, velika pa je tudi nevarnost požara, so še zapisali.

Ukrajinske oblasti so ruske sile v petek obtožile, da so blizu reaktorja v Zaporožju izvedle tri napade. Moskva to ozemlje nadzoruje od začetka invazije.

“Danes so okupatorji ustvarili še eno izjemno tvegano situacijo za vse v Evropi. Kar dvakrat v enem dnevu so streljali na jedrsko elektrarno v Zaporožju. To je največja jedrska elektrarna na naši celini. In vsako obstreljevanje tega objekta je odkrit, drzen zločin, teroristično dejanje,” je dejal Zelenski.

Ruska vojska trdi, da za napadi stojijo ukrajinske sile. Povzročili naj bi požar, ki je bil pogašen. Moskva je 21. julija ukrajinske sile obtožila, da okoli elektrarne izvajajo napade z brezpilotnimi letali.

Kijev trdi, da Moskva na ozemlju tovarne, ki ga od marca zasedajo ruske sile, skladišči težko orožje in strelivo.

Vojna v Ukrajini naj bi vstopila v novo fazo, pravi britanska vojaška obveščevalna služba
Ruska vojna v Ukrajini bo kmalu vstopila v novo fazo, pri čemer se bo večina spopadov preusmerila na skoraj 350-kilometrsko fronto, ki se razteza jugozahodno od blizu Zaporožja do Hersona, vzporedno z reko Dneper, je v soboto sporočila britanska vojaška obveščevalna služba.Ruske sile se v pričakovanju protiofenzive ali v pripravah na možen napad skoraj zagotovo kopičijo na jugu Ukrajine, je na Twitterju sporočilo ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva.

Dolgi konvoji ruskih vojaških tovornjakov, tankov, vlečenega topništva in drugega orožja se še naprej odmikajo od ukrajinske regije Donbas in so usmerjeni proti jugozahodu.

Bataljonske taktične skupine obsegajo med 800 in 1000 vojakov, so bile napotene na Krim. Skoraj zagotovo jih bodo uporabili za podporo ruskim enotam v regiji Herson, piše v posodobitvi poročila.

Ukrajinske sile se v njenih južnih regijah, vključno s strateško pomembno železniško stranjo, ki povezuje Herson s Krimom, ki ga zaseda Rusij vse pogosteje osredotočajo na mostove, skladišča streliva in železniške povezave, so sporočili.Mikolai za identifikacijo proruskih kolaborantov uvede policijsko uro
V južnem ukrajinskem mestu Mikolai je bila v petek uvedena stroga dvodnevna policijska ura. Regionalni guverner Vitaly Kim je dejal, da bo policijska ura pomagala oblastem najti sodelavce Rusje. To se je zgodilo, ko so se reševalci borili s požari, ki jih je povzročilo zadnje obstreljevanje mesta, ki leži blizu strateško pomembnega Hersona, ki jih zasedajo Rusi.

Mesto Mikolai na južni fronti je napadano že od začetka vojne, v zadnjih tednih pa je prišlo do znatnega stopnjevanja ruskega obstreljevanja. Kim je dejal, da so v zadnjem napadu (petek po kosilu) ruske sile na mesto streljale iz smeri Hersona. Povzročile so veliko škodo, ubile nedoločeno število ljudi, najmanj devet je ranjenih.

Foto: Twitter


Objava Vojna v Ukrajini: Rusija napadla ključni mesti v regiji Doneck je bila najprej objavljena na Portal 24.