Vojna v Ukrajini: Rusi po vpoklicu v vojsko bežijo


Vzdolž ruske meje so se pojavile kolone. Moški zaradi Putinovega vpoklica poskušajo zapustiti državo.

Vojna v Ukrajini: Rusi po vpoklicu v vojsko bežijo
Predsednik Vladimir Putin je v sredo napovedal delno vojaško mobilizacijo, po kateri bi lahko v vojno vpoklicali 300.000 ljudi. Kremelj pravi, da so poročila o begu vojno sposobnih moških pretirana.

Toda na meji z Gruzijo so se oblikovale kilometrske kolone vozil, vključno z moškimi, ki so poskušali pobegniti pred vojno.

Moški, ki ni želel biti imenovan, je BBC-jevemu reporterju Rayhanu Demytrieju povedal, da je takoj po izjavi predsednika Putina, ker je padel v skupino, ki bi jo lahko poslali do vojne pograbil potni list in odšel. Pakiral ni.

Nekatere priče so ocenile, da je bila kolona avtomobilov na kontrolni točki Gornji Lars dolga približno 5 km (3 milje). Neka skupina je dejala, da je trajalo sedem ur, da so prišli čez mejo. Na videoposnetku s prizorišča je bilo videti nekaj voznikov, ki so svoje avtomobile ali tovornjake začasno pustili v prometu.

Gruzija je ena redkih sosednjih držav, v katero lahko Rusi vstopijo, ne da bi morali zaprositi za vizum. Finska, ki si z Rusijo deli 1300 km meje, za vstop zahteva vizum- Tudi Finska je poročala o povečanju prometa čez noč, vendar je na obvladljivi ravni.Zlomil si bom roko, nogo … karkoli, da se izognem vpoklicu
Sergej (lažno ime) je že vpoklican.

26-letni doktorski študent in predavatelj je noč pred Putinovim nagovorom pričakoval dostavo živil, ko sta prispela dva moška v civilu in mu v podpis predala vojaške dokumente.

Kremelj je sporočil, da bodo vpoklicani samo ljudje, ki so služili vojaški rok in imajo posebne veščine ter bojne izkušnje.

Toda Sergej nima vojaških izkušenj in njegov očim je zaskrbljen, saj je izogibanje naboru v Rusiji kaznivo dejanje.

Vpoklic je v torek sprožil proteste v večjih ruskih mestih, vključno z Moskvo in Sankt Peterburgom, kar je povzročilo 1300 aretacij… o tem smo poročali tukaj.

Iz Rusije so tudi poročali, da so nekateri od pridržanih zaradi protestov med pridržanjem na policijskih postajah prejeli dokumente za vpoklic. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na vprašanje o poročilih dejal, da to ni v nasprotju z zakonom.Odziv na vojaško mobilizacijo v Rusiji je bil nenavadno močan
Obrambno ministrstvo Združenega kraljestva je v sredo zjutraj komentiralo vpoklic in opozorilo, da bo mobilizacija “verjetno zelo nepriljubljena pri delih ruskega prebivalstva”.

“Putin sprejema precejšnje politično tveganje v upanju, da bo ustvaril prepotrebno bojno moč. Ta poteza je dejansko priznanje, da je Rusija izčrpala zalogo prostovoljcev, ki so pripravljeni za boj v Ukrajini,” so zapisali v izjavi.

Tudi če bo uspešen, izzivi ostajajo. Malo verjetno je, da bodo nove enote pripravljene za boj še nekaj mesecev, je zapisano v posodobitvi obrambne obveščevalne službe.

Ruski uradniki vztrajajo, da bo vpoklic omejen na tiste, ki so odslužili vojaški rok in ne izpolnjujejo splošnega vpoklica. Toda znotraj Rusije se ugiba, da bi lahko bila vojaška mobilizacija večja od uradno napovedane.Foto: SotaObjava Vojna v Ukrajini: Rusi po vpoklicu v vojsko bežijo je bila najprej objavljena na Portal 24.