Vojna v Ukrajini: Meta razbija rusko propagandno mrežo

ZDA pravijo, da si Rusija želi izmisliti dokaze o smrtih v zaporih
Bela hiša je v četrtek sporočila, da novi obveščevalni podatki kažejo, da si Rusija prizadeva izmisliti dokaze o smrtonosnem napadu na zapor z vojnimi ujetniki.

Ameriški obveščevalni uradniki so ugotovili, da želi Rusija podtakniti lažne dokaze. Tako bi se namreč izkazalo, da so za napad na zapor Olenivka odgovorne ukrajinske sile, je povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby. Napad se je zgodil 29. julija, umrlo je 53 ljudi, več deset je bilo ranjenih.

Novinarji, sklicujoč se na anonimni vir, navajajo, da so strokovnjaki za eksplozive, glede na fotografije zapora, ugotovili, da uničenja verjetno ni povzročil udar z visoko eksplozivnostjo od zunaj. Veliko bolj verjetno je, da je bilo eksplozivno telo nastavljeno znotraj lokacije. Omenjene fotografije so po napadu v javnost dali Rusi.Rusi napadajo mesto v bližini največje evropske jedrske elektrarne
Ruske sile so v četrtek obstreljevale ukrajinsko mesto v bližini največje jedrske elektrarne v Evropi. Slednje je okrepilo opozorila generalnega sekretarja ZN za jedrsko energijo, da bi lahko spopadi okoli elektrarne povzročili katastrofo.

Regionalni guverner Dnjepropetrovska je dejal, da je Rusija na Nikopol, čez reko Dneper iz jedrske elektrarne Zaporizhzhia, ki je pod ruskim nadzorom izstrelila 60 raket

Rafael Grossi, generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo, je v torek opozoril, da postajajo razmere v tovarni Zaporizhzhia v mestu Enerhodar vsak dan bolj nevarne. V elektrarni so bila kršena vsa načela jedrske varnosti. “Kar je na kocki, je izjemno resno, izjemno resno in nevarno.”  Zaradi načina delovanja elektrarne in nevarnosti, ki jo predstavljajo spopadi, ki potekajo okoli nje je izrazil zaskrbljenost. EU proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku uvaja nove sankcije
Države članice Evropske unije so proti nekdanjemu proruskemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču in njegovemu sinu Aleksandru zaradi njune domnevne vloge pri ogrožanju varnosti Ukrajine v četrtek uvedle nove sankcije.

Evropski svet je v izjavi dejal, da sta bila na evropski seznam sankcij dodana kot odgovor na neupravičeno rusko vojaško agresijo proti Ukrajini.

EU meni, da 72-letni Janukovič, ki živi v Rusiji, pri spodkopavanju ali ogrožanju ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine še vedno igra veliko vlogo.

Izjava, ki je bila včeraj objavljena v uradnem listu EU, ga obtožuje načrtovanja vrnitve na oblast v Ukrajini, če ruski invaziji uspe strmoglaviti predsednika Volodimirja Zelenskega.Meta razbija rusko propagandno mrežo
Organizacija blizu Moskve, v podporo ruski invaziji na Ukrajino, izvaja kampanjo na družbenih omrežjih. Za slednje uporablja “farme trolov” in prevarantske taktike, je v četrtek razkrila Meta – matična družba platform družbenih medijev Facebook in Instagram.

“Videti je bilo kot korak nazaj. Niso pa bile preveč dobre in tudi ni dokazov, da bi imele tak velik vpliv in viralnost, kot so jih imele prej,” je za AFP povedal Ben Nimmo, eden od varnostnih menedžerjev pri Meta.

Meta je na svojih platformah razbila mrežo lažnih računov, ki so jih ustvarili subjekti z imenom “Cyber ​​​​Front Z” in ljudje, ki so bili v preteklosti povezani z “Internet Research Agency” (IRA), za katero se sumi, da je digitalna veja Kremlja.

Meta je v začetku aprila z Instagrama umaknila več kot 1000 računov, 45 jih je umaknila na Facebooku. Enemu ali več lažnim profilom na Instagramu je sledilo približno 49.000 računov.

Foto: Twitter


Objava Vojna v Ukrajini: Meta razbija rusko propagandno mrežo je bila najprej objavljena na Portal 24.