[Video] Trenutek, ko je razneslo ruske strateške bombnike – je Ukrajincem uspel napad na letala globoko v ruskem zaledju?

Mednarodni mediji poročajo o eksplozijah na vsaj dveh ruskih letališčih, umeščenih globoko v bojno zaledje. Napadena naj bi bila letalska baza Engels in Djagilevo, kjer so bili nameščeni strateški bombniki Tu-95, s katerimi naj bi ruske oblasti nameravale izvesti največji zračni napad doslej. Do eksplozij je prišlo po tem, ko je Rusija izvedla masovno kampanjo zračnih napadov na ukrajinsko energetsko in drugo civilno arhitekturo.


Ob tem so se na spletu pojavili številni posnetki, ki prikazujejo trenutek napada na eno in drugo bazo. Po prvih podatkih naj bi šlo za napad z brezpilotnimi letalniki (droni), ki naj bi jim uspelo poškodovati vsaj dva bombnika Tu-95. Po nekaterih ukrajinskih virih pa 8.Eksplozije naj bi bile, po poročanju okoliških prebivalcev, izredno močne. Tem naj bi sledil močan udarni val, ki je v okolici letališča sprožal alarme na avtomobilih. Ruske oblasti napadov niso ne potrdile, ne zanikale. Guverner regije Saratov Roman Busargin, kje je letališče Engels-2, je za ruske medije podal pisno izjavo: “Rad bi poudaril, da se noben nenavaden dogodek ni zgodil v rezidenčnem delu mesta. Ni razloga za skrb. Civilna infrastruktura ni bila poškodovana. Informacije o dogodkih na vojaški infrastrukturi preiskujejo varnostne agencije.” 
Po poročanju medijev so strateški bombniki Tu-95, ko so izvajali zračne napade na Ukrajino, vzletali prav z letališča Engels-2.
Se pripravlja najhujši letalski napad doslej?

V mednarodni javnosti se širijo informacije, da je bil namen napada na letalska oporišča poškodovati letala, s katerimi so hoteli poškodovati vsaj nekaj ruskih strateških bombnikov, s katerimi naj bi rusi pripravljali največji zračni napad doslej. Morda bo mogoče uspešnosti napada kaj hitro presoditi, saj so se pojavile informacije, da so bombniki, ki so preživeli napad že v zraku, sirene, ki oznanjajo zračni napad, pa naj bi že tulile nad skoraj vso Ukrajino. Na spodnji Twitter objavi profila Visegrad24 vidimo satelitsko sliko petih bombnikov. Iz leve proti desni lahko vidimo dva bombnika tipa Tu-160, nato pa tri bombnike tipa Tu-95.
Gal Kovač

The post [Video] Trenutek, ko je razneslo ruske strateške bombnike – je Ukrajincem uspel napad na letala globoko v ruskem zaledju? first appeared on Nova24TV.