[Video] Nov napad islamista! V Sydneyu napadalca z nožem, ki je kričal “Alahu akbar”, zaustavili pogumni mimoidoči!


Ponovno smo priča nasilnemu napadu domnevno muslimanskega moškega. Tokrat se je incident zgodil v avstralskem Sydneyu, kjer je napadalec z nožem, ki je med napadom kričal “Alahu akbar!” zabodel eno žensko, še eno mrtvo žensko pa so našli v stavbi ob kraju incidenta, a policija zaenkrat ne more potrditi, da gre za povezan dogodek. Napadalec je po vsej verjetnosti želel umoriti ali poškodovati čim več ljudi, hujše posledice napada pa so uspeli preprečiti mimoidoči, ki so napadalca lovili in onesposobili.


V Sydneyu je bil po napadu na žensko aretiran napadalec z nožem, ki je med napadom kričal “Alahu akbar!” Še ena ženska je bila po dogodku najdena mrtva v stanovanjski stavbi ob kraju incidenta, a kot navaja BBC, za zdaj ni znano, ali je njena smrt povezana z napadom. Napad se je zgodil ob 14. uri po lokalnem času, po pojasnilih policije pa je napadalec nameraval z nožem zabosti čim več ljudi. Poškodovana ženska je na zdravljenju v bolnišnici.
Napadalca so onesposobili mimoidoči, med drugim so pomagali trije Britanci

Za to, da napad ni imel hujših posledic, so v največji meri zaslužni mimoidoči. Okoliščine je pojasnil Supt Gavin Wood iz policije New South Walesa: “Trenutno kaže, da napad ni bil izzvan. Tekom preiskave smo odprti za vse možnosti.” Napadalca so med drugim lovili mimoidoči in gasilci. Japonska turistka Aya Yamada je za BBC povedala: “Napadalec je imel kri na majici. Kričal je, v rokah držal nož in skočil pred avto tik pred nami. Drug moški s stolom in nekateri gasilci so ga lovili. Bila sem v avtu z možem in prijatelji in lahko smo takoj pobegnili.”Napadalca pomagali onesposobiti tudi trije britanski moški

Med tistimi, ki so pomagali onesposobiti napadalca, so bili tudi trije britanski moški iz Manchestra. Eden izmed njih, Lee Cuthbert, je za medije povedal sledeče: “Pri tem ne razmišljaš, samo ukrepaš. Resnično je bilo nadrealistično, zelo, zelo nadrealistično. Vsi smo pomagali loviti, pri tem smo delovali skupaj, a Luke O’Shaugnessy je bil resničen heroj. Lovil ga je najodločneje in uspel ga je dohiteti.”Napad z nožem v Sydneyu (Foto: Twitter)Premier dejanja mimoidočih označil za pogumna

Videoposnetki incidenta, ki že krožijo po spletu jasno prikazujejo, kako moški teče po ulicah in pri tem vihti nož, preden ga mimoidoči skušajo ustaviti. Prek družbenega omrežja Twitter se je že odzval tudi avstralski premier Scott Morrison, ki je zapisal, da je nasilen napad resnično zaskrbljujoč, dejanja mimoidočih pa je označil za pogumna.
Rok Krajnc