[Video] Na Japonskem najhujši pomor v zadnjih 30 letih: Umrlo vsaj 33 ljudi, še enkrat toliko ranjenih!


V smrtonosnem požaru v animacijskem studiu Kyoto Animation Co. (KyoAni) je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 33 ljudi, še 36 pa je bilo poškodovanih. Osumljenec, ki je zažgal stavbo, naj bi to storil, ker naj bi omenjeni studio ukradel oziroma plagiiral njegov roman.


41-letnik je skupaj s kanistri bencina in topim orožjem vstopil v stavbo KyoAni, zakričal “Umrite!”, in tla polil z vnetljivo tekočino, zaradi katere se je v kratkem razvnel eksploziven požar. Po pričevanjih očividke naj bi storilec nagnusnega požiga, v katerem je življenje izgubilo vsaj 33 ljudi, še 36 pa je bilo poškodovanih – od tega 17 hospitaliziranih – vpil, da so ga pri KyoAni opeharili, ker naj bi ukradli njegov roman.
Podobe ognjenih zubljev, ki so zajeli gorečo stavbo, so bile v četrtek na Japonskem vseprisotne. Požigalec je zatem poskusil pobegniti s kraja zločina, a so ga prijeli ostali zaposleni pri KyoAni, ki so ravno tako bežali stran od požara. Japonske oblasti so po pisanju The Japan Times potrdile, da gre za največje število mrtvih zaradi požiga v zadnjih 30 letih.


Grozljivi prizori ljudi, ki so skakali skozi razbita okna

Pri New York Times so poročali o grozovitih prizorih žrtev požara in ostalih ujetih v zgradbi, ki so skušali pobegniti skozi razbita okna. 19 od 33 mrtvih so po poročanju Reutersa našli na stopnišču, ki je vodilo na streho v tretjem nadstropju. Trupla pa so ležala eno čez drugo, kar priča o grozljivih zadnjih trenutkih umrlih, ki niso uspeli odpreti zaklenjenih vrat na strehi.Japonski gasilci, ki so prispeli na prizorišče kmalu po začetku požara, so se z ognjenimi zublji borili skoraj cel dan, pogašen je namreč bil šele v petek, 19. julija, ob 6:20. Za požig, v katerem pride do smrtnih žrtev, je na Japonskem zagrožena smrtna kazen.Čeprav uradne japonske oblasti še niso razkrile imena žrtev, medtem ko identiteto požigalca, ki je tudi sam utrpel opekline obraza in nog, držijo v policijskem varstvu in njegovo identiteto dobro varujejo, pa je v javnost prišla informacija, da je eden od umrlih v požigu tudi režiser anime serij in filmov Yasuhiro Tekemoto.


Napad ki je pretresel Japonsko


KyoAni je ljubiteljem japonskega risanega filma najbolj znan po serijah in filmih Full Metal Panic, Free!, K-ON ter The Melancholy of Haruhi Suzumiya. Ameriško podjetje Sentai Filmworks je po novici o požigu hitro začelo s humanitarno akcijo zbiranja finančnih sredstev za pomoč žrtvam požigalca, ki je v času pisanja uspela v manj kot enem dnevu zbrati okoli 1,3 milijona dolarjev. John Ledford, direktor Sentai Filmworks, je ob tem povedal, da so pri KyoAni “resnični mojstri svoje obrti in eden od japonskih nacionalnih zakladov.”Svoje sožalje in zgroženost nad dogodkom je izrazil tudi japonski premier Shinzo Abe. “Toliko pobitih in ranjenih… Tako grozno, da ne morem najti besed,” je zapisal na Twitterju.


Ivan Šokić