V Gibanju Svoboda ta teden pogovori o ministrskih kandidatih

Golob bo med drugim opravil pogovore z državnima sekretarjema Alenko Bratušek in Darjem Feldo.


Volivci so namreč na referendumskem glasovanju konec novembra večinsko podprli spremembe zakona o vladi, kot si jih je zastavil koalicijski trojček Gibanja Svoboda, SD in Levica.


V koalicijskih strankah pogovori o ministrskih kandidatih


Ko bo poročilo o izidu referendumskega glasovanja sprejela Državna volilna komisija in bo zakon stopil v veljavo, bo tako premier Golob v DZ lahko poslal listo ministrskih kandidatov, ki bodo po novem zasedli ministrske položaje. Kandidate namreč pred nastopom funkcije čaka še zaslišanje pred pristojnimi parlamentarni odbori in potrditev v DZ.


V koalicijskih strankah tako v teh dneh tečejo pogovori o ministrskih kandidatih. Iz Levice so tako v petek sporočili, da je njihov kandidat za vodenje novega ministrstva za solidarno prihodnost državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac, koordinator Levice Luka Mesec, ki bi po prvotnih načrtih zasedel to mesto, pa ostaja na čelu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


V Gibanju Svoboda pa bodo premisleki o ministrskih kandidatih tekli ta teden. Prvak stranke Golob bo tako opravil pogovore z državno sekretarko na infrastrukturnem ministrstvu Alenko Bratušek, ki bo po pričakovanjih zasedla stolček na čelu tega ministrstva, in z državnim sekretarjem na šolskem ministrstvu Darjem Feldo, ki naj bi prevzel vodenje ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Dosedanja ministra na čelu omenjenih resorjev bosta namreč po napovedih prevzela vodenje novih ministrstev, in sicer minister za infrastrukturo Bojan Kumer vodenje ministrstva za okolje, podnebje in energijo, minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič pa vodenje ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.


V zadnjih dneh so sicer vse glasnejša postala tudi ugibanja, ali bi lahko ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v ministrski ekipi premierja Roberta Goloba. V središču teh se je znašla ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom.


Po vnovičnem imenovanju Lindava kot v. d. generalnega direktorja je ministrica v izjavi za medije poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem stališču bo vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala.


Vladna stran uradnega odziva na omenjeno za zdaj še ni podala. Več bi tako utegnilo postati jasno v tem tednu.


STA


The post V Gibanju Svoboda ta teden pogovori o ministrskih kandidatih appeared first on maribor24.si.