Uradno: Slovenija ima prvi primer opičjih koz, epidemiologi začeli z delom

Slovenija ima prvi primer opičjih koz. Gre za moškega, ki je potoval iz tujine, in sicer iz Kanarskih otokov.


Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel je potrdil, da je v Sloveniji prvi primer osebe, ki je okužena z virusom opičjih koz. Kot pove Fafangel, je zdravstveno stanje osebe dobro. Gre za uvožen primer, oseba je v času inkubacije potovala na Kanarskih otokih. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno.Pomemben je dober sistem spremljanja


Epidemiologi trenutno iščejo stike, saj se virus prenaša s tesnimi stiki. Gre za občutljivo epidemiološko delo. Trenutno obveščajo tesne stike. Raziskujejo jih za nazaj, da ugotovijo, od kje je okužba prišla. Iščejo pa tudi stike po okužbi, da ustavijo možnost širjenja.


Tesne stike bodo obvestili. Paziti je potrebno na simptome, kot je visoka vročina in 21 dni ravnati previdno – oseba se lahko še vseeno sicer giba prosto. Fafangel poudari, da ne gre za spolno prenosljivo bolezen, ampak za bolezen, ki se prenaša s tesnimi stiki.


Situacija ni podobna kot pri covid epidemiji


Kot pove Fafangel ni razloga za skrb, da bo situacija podobna kot pri covidu. Okužen si komaj, ko že imaš simptome, tako da se virus ne prenaša predhodno. “To je epidemiološko zelo pomembno. Sedaj so vsi trudi namenjeni, da se ustavijo verigi prenosa,” poudari Fafangel.


Moramo biti pripravljeni, Pomembna razlika s covidom je, da ustavljamo prenose in ne samo umirjamo epidemije. V številnih državah v Afriki so to uspeli narediti, pričakujemo, da bo tako tudi v Evropi z ozaveščanjem prenosa. Ne pričakujemo, da je to pot v novo epidemijo, ampak nekaj, kaj bomo uspeli obvladovat,” pove Fafangel.


Pomembna razlika je tudi, da ne gre za nov virus. Virus covid-19 je bil namreč neznan, tukaj pa obstajajo številne izkušnje izbruhov, ki so bili popolnoma nadzorovani.


Fafangel poudari še, da je tveganje za splošno prebivalstvo s strani WHO in ECDC še vedno ocenjeno kot nizko. Višje je le za osebe, ki imajo več tesnih stikov. Pričakujejo, da bodo verige okužb v Sloveniji zelo kratke. Potrebno pa je dobro obveščanje.


Človek je najbolj kužen, ko se pojavi izpuščaj. Potencialna kužnost je tudi ob prvih simptomih, kot je visoka vročina.


Situacijo budno spremljajo tudi na ministrstvu za zdravje, je poudarila Mojca Gobec. “V Sloveniji smo ustrezno ravnali“, ob tem pove. Na ministrstvu bodo po potrebi sprejemali ukrepe. Dobili so že predlog stroke, da se bolezen doda na seznam poklicnih bolezni. To bi pomenilo, da se omogoči nadaljnjo spremljanje te bolezni in komunikacija z vsemi mednarodnimi inštitucijami.


Obstajata dve cepivi, zaenkrat še ni nobenega v Sloveniji


Obstajata dve cepivi. Eno je cepivo proti črnim kozam, ki delno ščiti tudi tukaj. Drugo je registrirano za oboje in bi bilo smiselno cepiti ljudi, ki so najbolj na udaru, to so laboratorijski delavci. Cepiva zaenkrat še ni, potekajo intenzivni pogovori, da bi ga lahko prejeli v Sloveniji.The post Uradno: Slovenija ima prvi primer opičjih koz, epidemiologi začeli z delom appeared first on maribor24.si.