Trumpova izolacija Irana povzročila spremembe v svetovni trgovini z nafto

Zahodnoafriški in južnoameriški proizvajalci nafte so začeli pošiljati vedno večje količine surove nafte v smeri Kitajske, potem ko je Amerika začela favorizirati kitajske sosede. Ravno tako je zaradi blokade Irana nastala globalna potreba po nadomestitvi, saj bi se po poročanju Bloomberga iranske zaloge nafte sesule v roku enega meseca.


Razlog vsem tem spremembam naj bi bila zunanja politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa. “Če združite vpliv ameriških sankcij proti Iranu in ameriško trgovinsko vojno s Kitajsko, je Trumpova zunanja politika tista, ki na novo oblikuj tokove nafte,” je povedal direktor Petromatrix GmbH Olivier Jakob.“ZDA postajajo velika energetska sila, in to bodo izkoristile,” je dodal Jakob.To se še posebej pozna pri ameriškem izvozu, ki je še pred nekaj leti bil omejen na nekaj sto tisoč sodov nafte, zdaj pa redno dosega dva milijona sodov nafte vsak mesec.


Glavni uvozniki ameriške nafte so Azija, Evropa in Latinska Amerika. Trendi med posameznimi državami pa se še naprej spreminjajo, tako so Američani nafto namenjeno za Kitajsko preusmerili v Južno Korejo in Evropo. Ravno tako se Kitajska obrača k ostalim ponudnikom, še posebej h Kolumbiji, Braziliji in zahodni Afriki.


Ivan Šokić