Trump in Abe pred podpisom trgovinskega sporazuma, zatika se pri avtomobilskih tarifah
Ameriški predsednik Donald Trump in japonski premier Šinzo Abe naj bi na srečanju v New Yorku prihodnji teden, sklenila dogovor o uvoznih dajatvah na kmetijske izdelke in digitalno trgovino. Polne podrobnosti glede sporazuma zaenkrat še niso bile razkrite. Spodaj pa je nekaj elementov v zvezi z tem prihajajočim sporazumom.


Ameriške avtomobilske tarife


Trumpova napoved o sprejemu prvega dogovora iz začetka tedna je pustila nekaj neodgovorjenih vprašanj glede tega ali bo sporazum Japonski dal eno od največjih nagrad, za katero si prizadevajo: Ameriško zavezo, da na japonske avtomobile in avtomobilske delne ne bodo uvedli 25 odstotnih uvoznih dajatev na podlagi 232 člena ameriškega trgovinskega zakona.


Japonski zunanji minister Tošimitsu Motegi, ki je zadolžen za pogovore z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthitzerjem je dejal, da si želi pisnega potrdila, da uvozne tarife ne bodo uvedene.FED se je kot po pričakovanjih odločila za majhno znižanje obrestnih merJaponski uradniki so dejali, da po sporazumu iz septembra lanskega leta ZDA ne bodo uvedle dodatnih avtomobilskih tarif, medtem ko potekajo trgovinski pogovori. Nova zagotovila bi lahko ponovila nejasno besedilo, da se bosta obe strani "med postopkom teh posvetovanj vzdržali ukrepov v nasprotju z duhom te skupne izjave".


Japonski avtomobilski izvoz predstavlja približno dve tretjini njihove trgovinskega primanjkljaja z ZDA, dodatne uvozne tarife, pa bi bile velik udarec za japonsko gospodarstvo, ki je odvisno od trgovine.


Predhodni dogovor objavljen 25. avgusta je vključeval znižanje ameriških uvoznih dajatev na nedoločene industrijske izdelke, za katere pa je Lighthitzer dejal, da ne vključujejo avtomobilov. Tokio si sicer prizadeva za odpravo ameriških 2,5 odstotnih uvoznih tarif na avtomobile in avtomobilske dele.


Govedina in svinjina


Japonska naj bi se po pričakovanjih strinjala z znižanjem uvoznih dajatev na ameriško govedino in svinjino na nivoje, ki so podeljene podpisnicam večstranskega pakta o čezmernem pacifiškem partnerstvu, so sporočili uradniki.


Japonska naj bi tako dovolila nizke uvozne dajatve na približno 240,000 ton ameriškega govejega mesa, kar je kvota, ki bo zajemala približno 90 odstotkov obsega uvoza Japonske iz ZDA, količina pa naj bi se postopoma povečala na 290,000 ton.


Nižje tarife bi Trumpu omogočile, da pred predsedniškimi volitvami ugodi ameriškim kmetom. Kmetje so bili na Japonskem trgu v slabšem položaju potem ko so ZDA odstopile od podpisa prek pacifiškega trgovinskega sporazuma.


Lighthitzer je prejšnji mesec dejal, da bodo imeli od dogovora koristi tudi proizvajalci pšenice, mlečnih izdelkov, vina in etanola.


Medtem bo Washington Japonski olajšal povečanje ameriškega izvoza govedine z odpravo 200 tonsko letno kvoto za nizke tarife, kar bo Japonski omogočilo isti trgovinski status trgovine z govedino, kot ga imajo Avstralija, Nova Zelandija in Kanada.


Japonski nakupi koruze


Trump se je ob objavi predhodnega dogovora prejšnji mesec skliceval na odločitev Japonske, da predčasno opravi nakup ameriške krmne koruze, s čimer bi se spopadli z škodo na svojem pridelku, ki je bila posledica okužbe škodljivci. A zdaj so japonski uradniki sporočili, da se skupni uvoz koruze v državi ne bo povečal.


Vino, riž


Japonska se je strinjala z odpravo uvoznih dajatev na ameriško vino v obdobju med petimi in sedmimi leti, kar je približno v skladu z 8 letnim časovnim okvirjem predvidenim iz sporazuma TPP, kar bi lahko ameriško vino na trgu pocenilo za do 13 odstotkov.


Na drugi strani bo količina ameriškega riža, ki bo lahko prišla na japonski trg brez uvoznih tarif precej nižja od 70,000 ton določenih v sporazumu TPP.


Devalvacija valute


Japonski finančni minister Taro Aso je dejal, da v končni sporazum ne bodo vključene valutne določbe za preprečevanje konkurenčne devalvacije valut. Ta zahteva ameriških zakonodajalcev bi japonski preprečevala intervencijo na valutnem trgu v primeru, da bi prišlo do velike rasti vrednosti jena, kar bi ogrozilo japonsko gospodarstvo, ki je odvisno od izvoza.


Digitalna trgovina


Uradniki ameriške tehnološke industrije so dejali, da pričakujejo sprejem sporazuma o digitalni trgovini, ki bo tesno usklajen z novim ameriškim trgovinskim sporazumom z Mehiko in Kanado, ki sledi ameriškemu modelu za razvoj interneta.


Namen teh določb je zagotovitev prostega pretoka podatkov prek meja brez obdavčitve, prepoved zahtev za lokalizacijo podatkovnih strežnikov in omejitev zmožnosti vlad, da od podjetij zahtevajo razkritje svoje izvorne kode.The post Trump in Abe pred podpisom trgovinskega sporazuma, zatika se pri avtomobilskih tarifah appeared first on Finančni trgi.