Traktorji zabrneli po celi Sloveniji: »Dovolj nam je te politike, dovolj nam je neizpolnjenih obljub!«

Na petkovem protestu, ki so ga pripravili v Sindikatu kmetov Slovenije, je po grobih ocenah sodelovalo vsaj 5.000 udeležencev, je za STA ocenil predsednik sindikata Anton Medved in dodal, da je udeležba s tem presegla pričakovanja.

V Ljubljani se je pri gradbišču kanala C0 zbralo 64 traktorjev. V mestu je kolona traktorjev vozila od stavbe Državnega zbora RS do vlade, potem pa še po Gregorčičevi in Prešernovi cesti. Na Ptuju so se kmetje s traktorji zbrali na travniku pri rondoju za Ranco, poročajo pri PeTV.

Koordinator protesta kmetov v Lokarjah pri Šentjurju Primož Pevec je za STA pojasnil, da so se za protest odločili zato, da pokažejo, da jim je dovolj. »Dovolj nam je te politike, dovolj nam je obljub, ki so neizpolnjene.«

V Ljubljani se je pri gradbišču kanala C0 zbralo 64 traktorjev. Vir slike: Boštjan Furlan.
V Ljubljani se je pri gradbišču kanala C0 zbralo 64 traktorjev. Foto: Boštjan Furlan.
Strokovni tajnik Sindikata kmetov Slovenije Jernej Redek meni, da med kmeti vre. »Omejitvi in pritiski na vseh področju so čedalje hujši in kmetije ne morejo več normalno delati, kaj šele, da bi se razvijale.«

Že v dneh pred protestom so kmetje pozivali k mirni udeležbi, s traktorji pa naj se ne bi motilo lokalnih prebivalcev. V kolikor se vlada na njihove zahteve in na opozorilni protest ne bo odzvala, bodo proteste stopnjevali. Sprejem pri predsedniku in vladajočih ministrih pričakujejo v roku desetih dni.

Zjutraj so predstavniki kmetov predstavili zahteve na novinarski konferenci

Ob 11. uri je pred parlamentom v Ljubljani potekala novinarska konferenca, na kateri je sodelovalo več predstavnikov nevladnih organizacij.

Zbrani traktorji na lokaciji na Ptuju. Vir slike: Ptujska Televizija PeTV.
Zbrani traktorji na lokaciji na Ptuju. Vir slike: Ptujska Televizija PeTV.
»Z veliko angažiranostjo smo sodelovali pri oblikovanju nove kmetijske politike. Bili smo vključeni, toda zelo malo upoštevani,« je na konferenci opozoril Medved.

Po njegovih besedah so bili kmetje žrtvovani za okoljske eksperimente aktivistov in uradnikov. Kmet je namreč že skozi stoletja in generacije skrbel za naravo, okolje in obdelano krajino, je poudaril. »Rezultat kmetovega dela sta sedanje zeleno slovensko podeželje in blaginja slovenskih državljanov. Ne dovolimo, da se to uniči, saj poti nazaj ni.«

»Zahtevamo revidiranje, ponovno proučitev in zmanjšanje območij Natura 2000. Zahtevamo izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, zapisanih v strateškem načrtu skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetu, uporabni, izvedljivi ter trajnostni,« je Medved predstavil zahteve kmetov.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved na novinarski konferenci. Vir slike: STA.
Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved na novinarski konferenci. Vir slike: STA.
Zahtevajo tudi jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe. Vsa neposredna plačila in ostala sredstva se morajo uskladiti z inflacijo, ustaviti pa se mora uvajanje novih davkov.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je državljane pozval, naj kupujejo slovensko hrano. Zahteve kmetov se namreč tičejo prav vseh državljanov, je dodal Žveglič.

Alenka Marjetič Žnidar iz Zadružne zveze Slovenije je izpostavila, da so slovenske kmetije tiste, zaradi katerih je slovensko podeželje poseljeno, obdelano, slikovito in socialno varno, naša država pa prehransko varnejša. »Z vsako ukinjeno kmetijo, z vsakim izgubljenim mladim prevzemnikom izgubljamo vse našteto,« je opozorila. Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je dodala, da »starejše odhajamo, mlajše pa ne prihajajo v takšni meri, kot bi si želeli«.

Fotografija protestnikov na Ljubljanskem barju. Foto: Boštjan Furlan.
Fotografija protestnikov na Ljubljanskem barju. Foto: Boštjan Furlan.
Mlade je na konferenci zastopala predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager. »Že več let opozarjamo na iste stvari in iste težave, razmere pa se v kmetijstvu niti slučajno ne izboljšujejo, kvečjemu se krepko in močno zaostrujejo,« je dejala in pojasnila, da je na kmetijah trenutno aktivnih 4,6 odstotkov mladih, kar je precej pod evropskih povprečjem. »Če ne bo mladih v kmetijstvu, ni prihodnosti. Ne samo za slovensko kmetijstvo, ampak za vse.«

Izjavi kmetov je prisluhnila tudi pristojna ministrica Irena Šinko, ki je poudarila, da so na kmetijskem ministrstvu ves čas v stiku z nevladnimi in ostalimi organizacijami. »Kmetje vedo, da smo na njihovi strani, da poznamo njihove zahteve, ampak vse niso rešljive čez noč,« je dejala.


The post Traktorji zabrneli po celi Sloveniji: »Dovolj nam je te politike, dovolj nam je neizpolnjenih obljub!« appeared first on Slovenec.