Tonin nadaljuje vodenje stranke NSi v duhu Ljudmile Novak. Janša: Iz te lekcije se ni naučil ničesar!

“Ah, to smo nekaj let že poslušali od Ljudmile Novak, ki potem nikoli ni bila postavljena pred to dilemo. Odstavili so jo namreč ravno tisti, ki so ji prej položili te besede v usta. In ustoličili Mateja Tonina, ki se iz te lekcije ni nič naučil,” se je opozicijski prvak Janez Janša odzval na besede Mateja Tonina, češ da v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, stranka NSi ne namerava več sodelovati. Kot že večkrat, je tudi tokrat videti, da Tonin nadaljuje vodenje stranke NSi v duhu svoje predhodnice Ljudmile Novak, ki je desno sredino rušila že od samega začetka.


Po včerajšnjem poročanju 24ur se je NSi srečala na izvršnem odboru, kjer so se pogovarjali o “seriji porazov ter samorefleksiji na desnici”, ki jo napoveduje predsednik stranke Matej Tonin – slednji je bil tudi gost oddaje 24ur Zvečer.  “To leto je pokazalo, da se vse stvari, pri katerih posredno ali neposredno sodeluje Janez Janša, praktično izrodijo v odločanje o njem, in to je za desno sredino na dolgi rok škodljivo,” je ugotavljal in dodal: “Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je tudi v NSi dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: Dovolj je.” Na vprašanje, ali bo NSi sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, je Tonin odgovoril, da ne. Je pa napovedal sodelovanje v vladah, kjer bo zraven tudi SDS – torej brez Janše.“Morda smo predolgo vztrajali v dobrohotni veri, da je to dobro za vlado v podpori Andreju Vizjaku. Morda smo bili premalo glasni pri STA-ju, pri tožilcih. To so bile vse take manj pomembne teme, ki pa so povsem zasenčile vse ostalo dobro in pomembno delo vlade,” je Tonin še naštel napake, ki so jih morda naredili v času prejšnje vlade. V oddaji je tudi izpostavil, da ima sedanja vladajoča koalicije v rokah vse institucije, kar za državo ni dobro. Zato po njegovem mnenju nujno potrebujemo močno desno sredino. A dejstvo je, da bomo v Sloveniji težko imeli močno desno sredino, če jo v Novi Sloveniji tako rekoč rušijo, da niso podprli referendumov, pa je tudi dovolj zgovorno. Še več, na dan so prišle informacije, da so v stranki NSi dobili navodila, naj se na referendumu obkroži 3-krat ZA – zahteva pa naj bi prišla iz najvišjega organa stranke.
Je stranka NSi pokazala svoje prave barve?

Tudi v preteklosti je bilo že večkrat slišati, da je stranka NSi bolj kot oblikovanju močne desne sredine namenjena njenemu rušenju. In mnoga njihova dejanja ali besede potrjujejo domneve. To seveda opazijo tudi volivci – resda so na zadnjih državnozborskih volitvah dobili 16 tisoč več glasov kot leta 2018, vendar je k temu zagotovo v največji meri pripomoglo uspešno delo prejšnje vlade, ki jo je vodil prav Janša. Slednji oz. stranka SDS je na zadnjih parlamentarnih volitvah dobila nekaj manj od 280 tisoč glasov, medtem ko so volivci stranki NSi namenili skoraj 200 tisoč manj. Po podatkih DVK so namreč prejeli 81.794 glasov. Volilci desne sredine vendarle niso tako neumni, kot jim pripisuje levica – čeprav bi levici Tonin očitno najraje verjel.


NSi-ju se računice še nikoli niso izšle po načrtih

“Ah, to smo nekaj let že poslušali od Ljudmile Novak, ki potem nikoli ni bila postavljena pred to dilemo. Odstavili so jo namreč ravno tisti, ki so ji prej položili te besede v usta. In ustoličili Mateja Tonina, ki se iz te lekcije ni nič naučil,
” se je Janša na Twitterju odzval na Toninove besede, ki ga očitno niso presenetile, ga je pa presenetilo, da se Tonin iz izkušnje Ljudmile Novak ni prav nič naučil. Spomnimo, Novakova je leta 2016 na shodu v obrambo Slovenije izgovorila praktično enake besede, kot jih sedaj ponavlja njen naslednik – posledično je bila na shodu izžvižgana.  Novakova je stranko rušila že v času vodenja Andreja Bajuka – ko je Bajuka rušila pred volitvami leta 2008, so krščanski demokrati izpadli iz parlamenta. Sicer pa je desno sredino rušila ob različnih priložnostih in na različne načine – Janši ni stala ob strani v postopku Patrie, v intervjuju za Mladino ga je označila za manipulanta, destruktivnega politika in človeka, ki ni prihodnost slovenske politične desnice. V stranki NSi so tudi zavrnili Janševo vabilo, da bi se pridružili vladi v senci, nenazadnje je tu še njen Večerov intervju  z naslovom “Prav večni predsednik SDS škoduje desnici”. Novakova je desno sredino razdvajala tudi v Evropskem parlamentu in se tako pridružila ostalim izvoznikom laži v tujino – o tem smo pisali v članku Ljudmila Novak je najmočnejši ambasador levice v Evropskem parlamentu. Skratka, če bi bili v stranki NSi pri svoji samorefleksiji nekoliko bolj iskreni, bi ugotovili, da krivca za svoje poraze iščejo v napačni osebi – kot se je izrazil tudi sam Tonin, najprej bi morali pomesti pred lastnim pragom.


Sara Kovač

The post Tonin nadaljuje vodenje stranke NSi v duhu Ljudmile Novak. Janša: Iz te lekcije se ni naučil ničesar! first appeared on Nova24TV.