Svobodnjaki, zmagovalci deželnih volitev: Avstrijske meje je treba zapreti!

Avstrijska protipriseljenska stranka FPÖ je dosegla navdušujoč volilni rezultat. Svojo volilno kampanjo je sicer osredotočila na zahtevah po zaprtju meja. Gre za izid deželnih volitev v Spodnji Avstriji, ki pa kažejo na širšo klimo v državi. 


Protimigrantska Avstrijska svobodnjaška stranka (FPÖ) je skoraj podvojila svoj volilni rezultat na nedeljskih deželnih volitvah v Spodnji Avstriji, rezultat pa je tudi pokazatelj za stanje duha v celotni državi. Gre za edino večjo avstrijsko stranko, ki nasprotuje sankcijam proti Rusiji in omejitvam v času covida-19. Stranka je tokrat prejela kar 24,2 odstotka glasov, kar je devet točk več, poroča Remix News.Novica prihaja prav v času, ko ankete kažejo, da je FPÖ najbolj priljubljena stranka v vsej državi. Ravno tako volilni rezultat predstavlja velikanski udarec za zmerne konservativce Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), ki državi trenutno vlada v koaliciji z avstrijsko stranko Zelenih. Stranko so prizadele preiskave korupcije, migrantska kriza in močan gospodarski upad. Čeprav je bila ÖVP na volitvah zmagovalka, je zabeležila padec za deset odstotnih točk in pristala na 39,9 odstotkih, kar je njen najslabši rezultat po letu 1945.


Herbert Kickl, vodja avstrijskih Svobodnjakov (Foto: epa)


Vidni član FPÖ Christian Hafenecker je prepričan, da je zmaga šele začetek. Ob tem pa ostre kritike letijo na avstrijskega kanclerja Karla NehammerjaUdo Landbauer (FPÖ) je kanclerja okrivil za rekordno število prosilcev za azil. Medtem ko je Nehammer trdil, da si prizadeva za zaprtje meje, Avstrijci ostajajo skeptični, saj stopnja priseljevanja narašča, kar lahko pojasni močan porast priljubljenosti podpore Svobodnjakov. Vodja stranke FPÖ Herbert Kickl je priseljevanje postavil za osrednji element svoje volilne kampanje v Avstriji in dal izdelati predvolilne plakate s sloganom: “Trdnjava Avstrija – zapri meje – zagotovi varnost”.


Domen Mezeg

The post Svobodnjaki, zmagovalci deželnih volitev: Avstrijske meje je treba zapreti! first appeared on Nova24TV.