Svetovni dan boja proti raku

4. februar je dan, ko obeležujemo svetovni dan boja proti raku. To je pomemben mednarodni dan, namenjen ozaveščanju o tej bolezni, spodbujanju njenega preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja. Po mnogih kazalnikih se izkazuje, da je rak velik javnozdravstveni problem, ki prizadene veliko število ljudi.


Državni program


Še vedno poteka Državni program obvladovanja raka 2022−2026 (DPOR). Gre za 3-letno kampanjo pod geslom ”Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom”, ki je nastala v sodelovanju s številnimi strokovnjaki, predstavniki zdravstvene politike in civilne družbe.  Pomembni cilji programa so upočasniti povečevanje števila novih bolnikov z rakom, izboljšati njihovo preživetje in kakovost življenja. Eden ključnih elementov programa je tudi zagotavljanje enakosti za vse prebivalce. Kampanja zasleduje cilj, da bi imel vsak prebivalec Slovenije čim bolj enake možnosti za zdrave izbire, s katerimi lahko preprečujemo nastanek raka, možnost čim zgodnejše diagnostike raka ter čim boljše izide pri celostni obravnavi, vključno z rehabilitacijo in paliativno oskrbo.


Kaj lahko naredimo sami?


Družinske genske obremenjenosti ne moremo spremeniti, je pa dejstvo, da so nam poznani številni okoljski dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek raka. In na te imamo delen vpliv, da se jim izognemo, kolikor je le mogoče. Eden pomembnejših dejavnikov je na primer kajenje, ostali pa so še pretirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom s sončenjem, ionizirajoče sevanje, izpostavljenost strupenim snovem, kot je azbest, težke kovine … Pomembno je, da dobro skrbimo za svojo psiho-fizično kondicijo, dovolj spimo, nadzorujemo stres in se zdravo prehranjujemo. Čeprav se zdijo to čisto preveč splošna priporočila, ki jih vsi že poznamo, pa menim, da lahko vsaj s tem sami nekaj pripomoremo, da bo naš imunski sistem v dobri kondiciji in morda v prvi bojni liniji proti rakavim celicam bolj uspešen.


Rebeka Koželj, mag. farm.


Viri:


http://www.onkologija.org/4-februar-svetovni-dan-boja-proti-raku/


Sprejet je Državni program obvladovanja raka do leta 2026Veliki zdravstveni priročnik, Berkow R., Mladinska knjiga, 2005