Šutejeva sedma v Monaku, Kipyegonova za tri desetinke zgrešila svetovni rekord

Monte Carlo, 10. avgust

Avtor: STA


Slovenska rekorderka Tina Šutej je na atletski diamantni ligi v Monaku v skoku s palico končala že po preskočeni višini 4,36 m, na 4,51 metra je bila trikrat neuspešna. S tem je na tekmovanju razdelila sedmo mesto. Zmagala je Avstralka Nina Kennedy s 4,66 m.


Šutejeva, četrta na svetovnem prvenstvu prejšnji mesec v Eugenu in bronasta marca na dvoranskem SP v Beogradu, je že začetno višino, 4,36 m, preskočila v drugem poskusu.


S Šutejevo je sedmo mesto delila Švicarka Angelica Moser, ki je lani zmagala na dvoranskem evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer je bila Šutejeva srebrna.


Ocenjujem, da težava s tetivo pri Tini Šutej ni bila bistvena, čeprav je trening temu prilagojen in ni optimalen. A s tem je treba delati do konca sezone, pred nami je še evropsko prvenstvo. Ogrevanje danes je bilo normalno, skoki so bili dobri. Na tekmi pa se vse skupaj ni odvijalo po pričakovanju. Mogoče je zmanjkalo energije ali pa je bila preveč v krču. Tekma je bila, lahko rečem, ponesrečena, čeprav je bila zaradi spremenljivega vetra tekma zelo težka. Dovolj pove podatek, da je bilo za zmago dovolj 4,66 m,” je povedal trener Šutejeve Milan Kranjc.


Milan Kranjc (Foto: Peter Kastelic / AZS)


Ocenil je, da se je zaradi prilagojenega treninga nekoliko porušil ritem skoka in se je treba “sestaviti” v zadnjih dnevih pred EP. V četrtek bosta s Šutejevo odpotovala neposredno v bavarsko prestolnico. Tam bosta skušala opraviti pred kvalifikacijami še kakšen tehnični trening. “Je v podobnem položaju, kot je bila pred SP v Eugenu, kjer pa je preskočila 4,70 m,” je dodal Kranjc.


Zmagala je Avstralka Nina Kennedy, tretja na SP v Eugenu, ki je 4,66 m preskočila v prvem poskusu, v drugem je to višino za drugo mesto zmogla aktualna svetovna podprvakinja, Američanka Sandi Morris. Tretja je bila s tretjim uspešnim skokom prav tako na 4,66 m Grkinja Ekaterini Stefanidi, nekdanja olimpijska zmagovalka. Slednja bo naslednji teden v Münchnu skušala na EP osvojiti še tretje zlato.Kenijka Faith Kipyegon je s časom 3:50,37 dosegla drugi najboljši čas v zgodovini na 1500 m in je le za tri desetinke zgrešila svetovni rekord. Tega je pred sedmimi leti prav v Monaku s časom 3:50,07 postavila Etiopijka Genzebe Dibaba. Osemindvajsetletna Kipyegon je dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja na tej razdalji.
Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce je dosegla novo izjemno zmago na 100 m, s časom 10,62 sekunde je petkratna svetovna prvakinja dosegla izid sezone in še tretjič v tednu dni tekla pod 10,70.


Petintridesetletna Fraser-Pryce pa je imela tokrat zelo močne tekmice, njena rojakinja Shericka Jackson, svetovna prvakinja na 200 m, je dosegla osebni rekord z 10,71. Tretja je bila v teku, v katerem so se vse tekmovalke spustile pod 11 sekund, Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale z 10,72.


Med atleti je na 200 m zmagal Noah Lyles iz ZDA s prav tako izvrstnim časom 19,46. Ob zmagi za zlato na SP v Eugenu se je s časom 19,31 približal tudi svetovnemu rekordu Jamajčana Usaina Bolta (19,19).


Venezuelka Yulimar Rojas je za zmago v troskoku znova presegla 15 m (15,01 m), čeprav je v prvih treh serijah zaradi prestopa ostala brez rezultata in sta se ji Shanieka Ricketts (14,91 m) in Američanka Tori Franklin (14,86 m) zelo približali.


Poleg Faith Kipyegon in Fraser-Pryce sta najboljša izida sezone na svetu dosegla še na neolimpijski razdalji 1000 m Britanec Jake Wightman (2:13,88) ter na 3000 m Thierry Ndikumwenayo iz Burundija (7:25,93).


Naslednji miting diamantne serije bo 26. avgusta v Lozani.