Spoznavali bodo zdravilne rastline in znamenitosti kraja, znanega po barbarskem apnencu

Društvo za zdravilne rastline, cvetje in vrtnine Melisa Korena v občini Duplek v torek, 21. marca, ob 10. uri vabi na pohod spoznavanja zdravilnih rastlin ter dreves. Zbirno mesto bo pred učnim vrtom Melisa v Koreni, nakar bodo zbrani pot nadaljevali po sledeh barbarskega apnenca ter na ta način spoznavali naravno in kulturno dediščino Korene.


Korena, nekoč sv. Barbara, je znana po cerkvici na hribu, ki je posvečena omenjeni zavetnici rudarjev. Od tam se bodo udeleženci pohoda odpravili po bližnji okolici in med potjo občudovali trobentice, vijolice, cvetove regrata in ostale zgodnje rastline. Pohod bo vodila Irena Lenič, predsednica društva Melisa in lokalna turistična vodnica. Hkrati bo, kot pravi, predstavljala znamenitosti kraja: “Ogledali si bomo cerkev sv. Barbare, del pohoda bomo opravili po Glonarjevi poti, ki je poimenovana po dr. Jožeju Glonarju, leksikografu, bibliotekarju, literarnem zgodovinarju, prevajalcu in uredniku, rojenem pri sv. Barbari oziroma današnji Zgornji Koreni. Pogledali si bomo prostor, kjer je bil v zgodovini eden največjih kamnolomov, iz katerega so pridobivali barbarski apnenec. Povzpeli se bomo še na 290 metrov visok vrh, na točko, kjer je lokalna straža opazovala prihode vojakov v času turških vpadov. Nato se bomo vrnili nazaj na izhodiščno točko, do učnega vrta našega društva, ki se v tem času prav tako prebuja.”


The post Spoznavali bodo zdravilne rastline in znamenitosti kraja, znanega po barbarskem apnencu appeared first on maribor24.si.