Slovenija gosti na obisku madžarskega predsednika vlade; STA o tem ne zmore brez blatenja

Vseskozi smo lahko s strani levice poslušali očitke na račun prejšnje vlade češ, kako naj bi bilo slabo, da se Janez Janša dobro razume z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Glede na to, da je Madžarska sosednja država, je seveda več kot očitno, da je očitek bizaren, saj je v interesu vsake države, da se dobro razume z državami v svoji soseščini, a glej ga zlomka, danes se bo predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob srečal z madžarskim premierjem.


Viktor Orban je danes na obisku v Sloveniji, kjer se bo srečal z Robertom Golobom. Slovenski in madžarski premier se bosta nato odpravila na slovesnost ob začetku rednega obratovanja daljnovoda Cirkovce-Pince, ki povezuje elektroenergetske sisteme treh držav. Tam pa se jima bo pridružil tudi hrvaški minister za gospodarstvo  Davor Filipović.Pred več kot dvema letoma se je Orban mudil v Sloveniji, ko je skupaj s tedanjim premierjem Janezom Janšo in hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom obeležil začetek del za postavitev 2×400-kilovoltnega prenosnega daljnovoda, “ki predstavlja prvo sistemsko povezavo elektroenergetskih omrežij Slovenije in Madžarske, obenem pa se navezuje tudi na hrvaško omrežje”.


Pri STA navajajo, da ne v Golobovem in ne v Orbanovem kabinetu ne razkrivajo podrobnosti okrog obiska, se pa ti sklicujejo na navedbe portala Necenzurirano, ki pravi, da sta na “mizi obeh predsednikov vlad tudi projekt čezmejnega plinovoda med Slovenijo in Madžarsko od Kidričevega do Pinc”. “Če je bil plinovod sprva mišljen za transport ruskega plina do Italije, pa naj bi bila po pisanju portala zdaj Orbanova želja, da sčasoma tudi Madžarska zmanjša odvisnost od ruskega plina, prek plinovodne navezave na slovensko omrežje pa bi si v Budimpešti zagotovili dostop do alternativnih virov plina prek Italije in Slovenije,” še dodajajo.


Brez omembe Janše in blatenja Orbana niso zmogli

Kot kaže pa pri STA ne zmorejo razumeti, da predstavljajo nacionalno tiskovno agencijo, ki je bila ustanovljena s strani države, zato se od njih tudi upravičeno pričakuje, da je poročanje profesionalno in pa nepristransko. Kakorkoli, niso si očitno mogli pomagati, da ne bi zapisali naslednjega: “Tudi oktobra 2020 je ob slovesnosti prišlo do srečanja med Orbanom in Janšo, ki veljata za dolgoletna tesna politična zaveznika. Tokrat madžarski premier prvič prihaja na srečanje z Golobom, ki sodi na drugo stran političnega spektra, Slovenija pa se v mandatu Golobove vlade želi za razliko od madžarske vladajoče politike utrditi v jedrnem delu Evrope.” Ob tem pa so seveda še omenili, da je Madžarska predmet kritik s strani Bruslja zaradi kršitev “načel pravne države in pomanjkljivega boja proti korupciji”, čeprav ta informacija nima prav nič skupnega z obiskom Orbana v Sloveniji, ravno tako pa ne z obratovanjem daljnovoda Cirkovce-Pince.


Odprtje začetka izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince (Foto: STA)


Seveda levi pol in z njimi povezani aktivisti ne morejo skriti alergije nad vsem kar je povezano z Janšo ali pa tistimi, ki se dobro razumejo z njim. A vendarle bi se morali zavedati dejstva, četudi se ne strinjajo s kakšno izmed izbir vodstva v državi (tako kot je bilo to sodeč po odzivih očitno v primeru Italije in premierke Giorgie Meloni) je demokratično priznavati pravico državljanom, da izvolijo svoje predstavnike. To je namreč demokracija. Če se že imaš za nekoga, ki naj bi mu spoštovanje načel pravne države in človekovih pravic veliko pomenilo, bi se teh zadev moral zavedati. Za državo so pa seveda koristni dobri diplomatski stiki z vsemi državami, ne samo tistimi, ki naj bi veljale za “jedrne države Evrope”.


Dejstvo je, da je omenjeni daljnovod koristen za Slovenijo kot tudi za širšo regijo, saj bo z vzpostavitvijo prve meddržavne povezave s prenosnim omrežjem Madžarske Slovenija povečala  zanesljivost delovanja slovenskega elektroenergetskega sistema, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti. V primeru obratovalnih težav ali ob nepredvidenih dogodkih pa se bo s tem izboljšala zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji. Dodatki blatenja so bili tako v tem primeru tako resnično nepotrebni.


Sara Kovač

The post Slovenija gosti na obisku madžarskega predsednika vlade; STA o tem ne zmore brez blatenja first appeared on Nova24TV.