Slovenija bo Libanonu priskočila na pomočV torek, 4. 8. 2020, je v pristanišču v Bejrutu, v državi Libanon, prišlo do požara, ki mu je sledila močna eksplozija, ki je prizadela širšo okolico pristanišča. Nesreča je po zadnjih podatkih zahtevala več kot 100 človeških življenj, več tisoč ljudi je poškodovanih, številne pogrešajo, četrt milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo. Zaradi nesreče je Libanon v Bejrutu razglasil izredne razmere.


Pomoč Republike Slovenije Libanonu ob eksploziji v Bejrutu


Vlada Libanona je istega dne, prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), zaprosila za mednarodno pomoč v obliki materialne pomoči, zaloge zdravil ter zdravstvene opreme, več vrst reševalnih enot za iskanje in reševanje in za odkrivanje nevarnih snovi ter za pomoč v obliki enote strokovnjakov civilne zaščite EU za koordinacijo mednarodne pomoči.


Vlada Republike Slovenije pa je na včerajšnji dopisni seji sprejela odločitev, da za nujno humanitarno pomoč Libanonu nameni prispevek v višini 200.000 EUR in prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite v Libanon napoti strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči.


Ministrstvo za obrambo bo na podlagi odločitve vlade v Libanon napotilo strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči v okviru enote strokovnjakov civilne zaščite Evropske unije.


T. C.