Šest gospodinjskih »odpadkov«, ki se jih bodo razveselile vaše sobne rastline

Ni vsak odpadek za v smeti.Pretekli teden smo pisali o češnjevih koščicah in pecljih, iz katerih lahko pripravimo marsikateri zvarek, danes pa pišemo o gospodinjskem balastu, ki se ga bodo razveselile predvsem vaše sobne rastline. Posledično boljše volje pa boste tako tudi vi, saj bodo slednje odlično rasle, če boste namesto na kompost gospodinjske ostanke, ki jih navajamo,  raje vrgli v cvetlične lončke.


Bananovi olupki


Olupke bananza nekaj dni zaprite v kozarec za vlaganje, ki ste ga napolnili z vodo. Olupek bo v raztopino začel sproščati kalij, ki je zelo koristen za rast rastlin.


Pepel


Te dni sicer verjetno ne kurite kamina, pepel pa vam gotovo ostaja v zunanjem kaminu, kjer pečete čevapčiče. Če le niste uporabljali umetnih goriv, bo pepel pravi balzam za zemljo, v kateri rastejo rastline.


Kokosova moka


Kokosovo gnojilo lahko pripravite iz ostankov kokosa, ki ste ga bolj ali manj uspešno izdolbli ter pojedli, lahko pa uporabite tudi ostanke kokosove moke, jo zmešate z vodo ter z mešanico tedensko obogatite zemljo rastlin s koristnimi elektroliti.


Kavna usedlina


Ko popijete svojo jutranjo kavo, na dnu skodelice ostane usedlina. Iz nje lahko poskusite prebrati vašo prihodnost, lahko se soočite z dilemo ali jo je manj škodljivo zliti v lijak ali v straniščno školjko, lahko pa zadevo rešite veliko bolj elegantno ter z usedlino razveselite fikus, ki ga imate v dnevni sobi. Kava namreč vsebuje mnoge antioksidante, fosfor ter druge koristne snovi, zaradi katerih bodo rastline še bolj zelene.


Voda, v kateri se je kuhal krompir


Če ste si za kosilo privoščili kuhan krompir, vode, v kateri ste ga pripravili, nikar ne odlijte v lijak. Namesto tega jo, če je seveda niste solili, ohladite ter z njo zalijte svoje rastline. Vsebuje namreč veliko hranil.


Zeleni čaj


Zeleni čaj vsebuje železo, ki se ga spomnite podeliti tudi z vešimi rastlinami,  ko boste vrečko vzeli iz skodelice. Še posebno ga bodo vesele maline.


P.S. Z zgornjimi »gnojili« lahko seveda osrečite tudi tiste rastline, ki jih imate na vrtu ali na balkonu.

Preberite še: VIDEO: Napake, ki jih počnete pri pripravi mesa za burgerje

Fotografija: Unsplash

Vir: Country Living


The post Šest gospodinjskih »odpadkov«, ki se jih bodo razveselile vaše sobne rastline appeared first on Odprta kuhinja.