Šeško v slogu Van Bastena Sloveniji zagotovil obstanek v skupini B

Šeško v slogu Van Bastena Sloveniji zagotovil obstanek v skupini B

Po veliki zmagi v soboto proti Norveški, je danes Slovenija lovila še en aktiven rezultat na izredno pomembni tekmi v boju za obstanek v B skupini Lige narodov. V primerjavi s tisto tekmo je selektor Matjaž Kek opravil dve spremembi v začetni enajsterici, začela sta Jon Gorenc Stanković in Jan Mlakar, ki sta začela namesto kaznovanih Šporarja in Kurtića.


Že takoj pa je tekma ponudila živahnost, zapretili so Švedi. Claesson je nevarno potegnil in po strelu z razdalje za las zgrešil Oblakova vrata. Leva stran slovenske obrambe, ki je skozi celoten prvi polčas puščala ogromno prostora, je znova trpela, ko je po protinapadu zapretil Kuluševski, a za malo zgrešil slovenski gol. Nato pa so pobudo prevzeli naši nogometaši, v 11. minuti je Šeško zapravil izredno priložnost, ko je po lepi akciji dvoboj iz oči v oči dobil vratar Olsen, nato je streljal še Stojanović, kateremu prav tako ni uspelo kaznovati slabe švedske obrambe.

V 20. minuti so domači igrali še z roko, a Hienove nespretnosti sodniki niso kaznovali z najstrožjo kaznijo za goste, ki so delovali precej bolj razigrano. 28. minuta je prinesla piko na i slovenski odlični igri, Stojanović je dobro podal, Šeško pa z volejem v slogu največjih velemojstrov zaključil v daljši Olsnov kot. Tako je mladi napadalec Salzburga potrdil izjemno formo in prikazal zakaj so se poleti zanj zanimali vsi velikani Evrope. Takoj za tem je imel slovenski napad novo priložnost, tokrat je zicer zapravil Mlakar, ki je presenetljivo začel današnji obračun. Nespretnost v napadu so na drugi strani malce kasneje kronali Švedi. Forsberg je po napaki desne slovenske strani vzel žogo in potegnil v protinapad, uspelo mu je priti mimo kar štirih slovenskih nogometašev in zaključiti v spodnji kot mimo Oblaka. Še ena mojstrovina v razburljivi tekmi, ki je prinesla neodločen izid ob polčasu, ter rezultat, s katerim Slovenija po vrhunski igri nikakor ne more biti zadovoljna.

Tudi v drugi polčas so odločneje vstopili Švedi. Kuluševski, ki je bil celoten večer najnevarnejši nogometaš v rumenem je nevarno zapretil na začetku, odlično je branil Oblak, po odbitku pa je zgrešil tudi Claesson. Pritisk so nadaljevali v uvodnih 15. minutah, trpela je predvsem desna stran, kjer si je po neumnosti rumeni karton prislužil Stojanović. 61. minuta je prinesla smrtno priložnost za Švedsko, Kuluševski je žogo odložil na levo, kjer pa Claesson ni znal matirati danes sijajnega Oblaka.

A pobrala se je tudi Slovenija, ki je lažje dihala po vstopu Balkovca in Črnigoja. Prav Balkovec je v 65. minuti dobro podal, a iz okoli petih metrov Stanković ni bil sposoben matirati Olsna. Nevaren je bil še drugi rezervist Črnigoj, ki je iz okoli 25 metrov nevarno streljal, a je Olsen znova stal na mestu. Dobro strnjena obramba je v drugi polovici drugega polčasa ustavljala švedske napade, v 94 minuti pa je priložnost za mat imel še tretji rezervist Lovrić, ki pa mu je veselje preprečila vratnica. To pa ni bilo pomembno, saj je z remijem Sloveniji uspelo. Obstali so v skupini B Lige Narodov in si tako priigrali lepe možnosti za igranje v dodatnih kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo leta 2024, ki bo potekalo v Nemčiji.

ŠVEDSKA – SLOVENIJA 1:1 (1:1)

Forsberg (42.); Šeško (28.)

Švedska: Olsen, Augustinsson, Hien (88. Ishak), Lindelöf, J. Andersson, K. Olsson (79. Svanberg), Karlström, Claesson (70. Elanga), Forsberg, Kuluševski, Quaison (70. Gyokeres).

Slovenija: Oblak, Sikošek (65. Balkovec), Bijol, Blažič, Karničnik, Gorenc Stanković (71. Elšnik), Gnezda Čerin, Stojanović, Verbič (87. Lovrić), Mlakar (65. Črnigoj), Šeško.

Sodnik: Felix Zwayer (NEM)