Prvenstvo Slovenije v gorskem teku za osnovne in srednje šole 2022

Smlednik, 22. september

Avtor: Peter Kastelic


OŠ Simona Jenka Smlednik je v idiličnem ambientu starega smledniškega gradu uspešno izvedla že 22. Prvenstvo Slovenije v gorskem teku za osnovne in srednje šole. Tokrat je bila udeležba rekordna, saj je teklo skoraj 500 učencev in učenk.


Prve so se na 1,6 kilometra dolgo progo s 65 metri višinske razlike podale učenke letnikov 2010 in 2011. Med 60 tekmovalkami je slavila Kiara Blatnik iz Osnovne šole Blanca, ki je bila med mlajšimi deklicami najhitrejša že lani. Med mlajšimi dečki, ki so se pomerili na isti progi, je zmagal Jaka Mlakar iz OŠ Preserje pri Radomljah. V tej kategoriji je nastopilo kar 81 mladih tekačev.


Kiara Blatnik (Foto: Peter Kastelic / AZS)


Sledili so obračuni učenk in učencev letnik 2008 in 2009, tudi za njih pa je bila proga ista. Med dekleti je zmago slavila Tjaša Radej prav tako iz Osnovne šole Blanca, med fanti pa Mathias Mlekuž iz Osnovne šole Bovec. Med dekleti je bilo uvrščenih 66 tekmovalk, med fanti pa kar 90.


Ekipna zmaga med osnovnošolkami je romala v roke predstavnic OŠ Blanca, med osnovnošolci pa je slavila OŠ Gorje.


Najboljše tri ekipe med osnovnošolci. (Foto: Peter Kastelic / AZS)


Srednješolske obračune so otvorile dijakinje letnika 2006 in 2007. Proga za vse srednješolske kategorije je bila dolga 2,2 kilometra s 110 metri višinske razlike.


S časom 8:40 je slavila Ana Novak iz Gimnazije Šentvid. Med fanti je v tej starostni skupini slavil Gregor Rupnik iz Gimnazije Franceta Prešerna. Progo je zmogel v času 7 minut in 39 sekund.


S časom 9:27 in veliko prednostjo pred zasledovalkami je med dijakinjami letnikov 2004 in 2005 slavila Lucija Medja iz Gimnazije Jesenice. “Po štartu je ena od punc zelo potegnila, a ji nisem pustila preveč prednosti in jo kmalu ulovila in prehitela ter nadaljevala v svojem tempu. Tukaj tekmujem praktično že vsa leta. Večkrat sem bila že na stopničkah, mislim pa, da je to moja prva zmaga. Sicer nimam najraje gorskih tekov, a mi je ta proga všeč, ker ni prezahtevna,” je dejala zmagovalka, ki pozimi tekmuje v teku na smučeh in jo v prihajajoči sezoni čaka nastop na svetovnem mladinskem prvenstvu v Kanadi.


Maj Pritržnik (Foto: Peter Kastelic / AZS)


Med dijaki letnikov 2004 in 2005 pa je prepričljivo zmagal Maj Pritržnik iz I. Gimnazije v Celju. S časom 7:14 je postavil tudi rekord proge. “Imel sem taktiko teči v svojem ritmu. Sprva sem le sledil vodilne, v klanec sem prešel v vodstvo, na spustu pa sem že imel varno prednost pred zasledovalci. To je le še ena potrditev že tako odlične sezone, zame najuspešenjše do zdaj. Upam, da bo naslednja, ko bom zadnje leto mladinec še boljša. Cilj bo svetovno prvenstvo v Avstriji. Letos me čaka še tek na Šmarno goro, potem pa se bom počasi začel pripravljati na tekme turnega smučanja,” je povedal zmagovalec.


Ekipna zmaga med srednješolci je pripradla Gimnaziji Šiška, med srednješolkami pa Gimnaziji Jurija Vege Idrija.
Bilten tekmovanjaRezultati
Fotogalerija (Peter Kastelic / AZS):