Projekt “Od Maksa do faksa” je vključeval tudi Pleteršnikov dan

13. septembra 2018, na 95. obletnico smrti leksikografa Maksa Pleteršnika, so v Pišecah pred njegovo rojstno hišo pripravili Pleteršnikov dan. Ob bogatem kulturnem programu so predstavili zbirko strokovnih člankov z lanskega simpozija jezikoslovcev na temo Slovenska jezikovna politika in njeni porabniki (referate je objavila revija Slavia Centralis) in nato še izid biografskega romana pisatelja Rudija Mlinarja s krovnim naslovom Maks Pleteršnik in s podnaslovom Teden s slovaropiscem. Publiko na Pleteršnikovem dnevu 2018 so sestavljali številni obiskovalci iz vse Slovenije in tudi tujine. Med njimi so bili tudi gostje projekta Moja hiša je tvoj dom z nadgradnjo „Od Maksa do faksa, ki ga izvaja Društvo Pleteršnikova domačija Pišece s pomočjo Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Študenta Aurena in Nemanja iz Beograda sta bila navdušena nad dogodkom in Aurena želi v nadaljevanju študija doktorirati na eni izmed slovenskih univerz Naj omenimo še to, da se čedalje več mladih slovenskih korenin po svetu želi učiti jezika svojih prednikov in vračati v Slovenijo.


Aurena in Nemanja (na sliki v ospredju) iz Beograda – slovenskih korenin in navdušena udeleženca projekta Od Maksa do faksa – sta se na Pleteršnikovem dnevu dnevu družila z domačini v slovenščini in uživala v kulturnem programu.


Dr. Milan Jazbec, slovenski veleposlanik v Makedoniji, poleg njega levo Rudi Mlinar, pisatelj in avtor biografskega romana o Maksu Pleteršniku (Teden s slovaropiscem), levo od njega Cvetka Rezar, urednica izdane knjige pri Mohorjevi družbi, skrajno desno Martin Dušič, predsednik Društva Pleteršnikova domačija Pišece


Društvo Pleteršnikova domačija Pišece


The post Projekt “Od Maksa do faksa” je vključeval tudi Pleteršnikov dan appeared first on Slovenci.