Prihodnji teden ‘Gremo peš!’ oz. s kolesi


V času Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki pod geslom »Gremo peš!« poteka od 16. do 22. septembra, Mestna občina Novo mesto vabi na številne izobraževalne, športne in družbeno zanimive aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Številna prizadevanja na tem področju sicer potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je ravno v času ETM, ki se bo zaključil z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu.


Po mestu brezplačno z mestnim avtobusom in kolesom


Novomeška občina z namenom spodbujanja trajnostnih prometnih ukrepov tudi letos septembra v sklopu ETM tradicionalno omogoča brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Ves mesec so na Turistično informacijskem centru Novo mesto na Glavnem trgu na voljo tudi kolesa za brezplačno izposojo. Občane tudi spodbuja in vabi k uporabi vse bolj priljubljenega sistema za izposojo koles GoNm, ki ga je letos razširila z devetimi novimi postajami in petinštiridesetimi električnimi kolesi. Ker želi občina k uporabi trajnostnih oblik mobilnosti spodbujati že najmlajše, bo septembra po novomeških osnovnih šolah potekala predstavitev koles GoNm. Kolesa bodo spoznali tudi starejši, ki se bodo na voden kolesarski izlet po okolici Novega mesta odpravili v sredo, 19. septembra, ob 9. uri.


Gremo peš po Novem mestu


Mestna občina Novo mesto si z različnimi ukrepi trajnostne mobilnosti prizadeva zmanjšati uporabo avtomobila in spodbujati druge, trajnostne potovalne načine, med katere ob javnem potniškem prometu in kolesarjenju prištevamo tudi hojo. Z namenom spodbujanja hoje pri vseh generacijah bo v organizaciji Pohodniškega društva Novo mesto, v četrtek, 19. septembra, ob 17. uri potekal pohod po Novem mestu s štartom in ciljem na Glavnem trgu, na katerega vabijo tako otroke kot starejše. Z začetkom ETM se bo tradicionalno nadaljeval tudi projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus, ki v Novem mestu poteka že tretje leto zapored in velja za enega najuspešnejših v Sloveniji. Več kot 140 novomeški otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) na Pešbusu pešačilo že maja, v času ETM pa se projekt nadaljuje na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Otočec. Mestna občina Novo mesto pri tem nudi podporo projektu, ki prinaša pozitivne učinke na več področjih: otroke usmerja h gibanju, druženju, učenju pravilnega obnašanja v prometu, samostojnosti, redoljubnosti; zmanjšuje avtomobilski promet na šolskih poteh in gnetenje avtomobilov na šolskih dvoriščih; pozitivno učinkuje na okolje ter povezuje skupnost in krepi medgeneracijske odnose. Dogajanje v času ETM bo dopolnil tudi regijski posvet »S hojo do zdravja«, kjer bo občina predstavila aktivnosti na tem področju, vrhunec dogajajo pa bo v petek, 20. septembra, ko bo na Glavnem trgu potekal dogodek Dan brez avtomobila.


Dan brez avtomobila na Glavnem trgu


Vsakoletni dogodek Dan brez avtomobila je v Novem mestu odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, predvsem pa se ga udeležijo vrtičkarji, šolarji, dijaki, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in doprinesejo k osveščanju na tem področju in k širšemu znanju o varnosti v prometu. V sodelovanju s številnimi društvi in organizacijami tudi letos pripravljamo pester program dogajanja za vse generacije.


Za ogled bosta na voljo reševalno in gasilsko vozilo, obiskovalci bodo lahko obnovili postopke oživljanja, se pri TIC Novo mesto seznanili z uporabo in izposojo koles GoNm ter opravili registracijo. Potekale bodo številne nagradne igre in animacije: med drugim tekmovanje v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči  in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Policijska postaja Novo mesto bo predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog, dognanju se bodo pridružili tudi policijski pes in konjeniška policijska enota. Mestna igralnica Juhuhulica pripravlja animacijo in igre za najmlajše, tradicionalno se bo z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo tudi Društvo za razvoj prostovoljnega dela (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme in nasveti bodo sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (KK Adria mobil, Trgovina Smole, Društvo JB team), obiskovalci bodo lahko preizkusili naletno težo in silo na »zaletavčku« in priložnostno zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto. Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja poligon za preizkus gimnastičnih zmožnosti, KK Žoltasti Troti košarkarski spretnosti poligon, ekipa Društva Naturo pa na igrišču na Drski organizira igralni dan, ki ga bodo soustvarjali tudi na Glavnem trgu. S svojimi aktivnostmi se bodo predstavili tudi Rdeči križ, Europe direct Novo mesto, prehospitalne enote Novo mesto in ostale organizacije. Za učence oddaljenih šol bo Mestna občina Novo mesto organizirala brezplačni avtobusni prevoz na prizorišče.


Vse več trajnostnih ukrepov


Mestna občina Novo mesto skozi leto aktivno sodeluje na vseh področjih trajnostne mobilnosti in jih še dodatno okrepi in predstavi v času ETM. Skupaj z ostalimi akterji kot s samostojnim delovanjem v obliki ukrepov za izboljševanje prometnega okolja izvaja dejavnosti, ki so vezane na področje šolskih poti in obvladovanja hitrosti vožnje, na izobraževanje in vrsto drugih aktivnosti. Že v času poletnih počitnic so izvedli nekatera vzdrževalna in obnovitvena dela na šolskih poteh. Pri tem je bila posebna pozornost namenjena prehodom za pešce in novim površinam za pešce, urejena so tudi številna avtobusna postajališča, ki so dodatno označena in s tem bolj vidna v prostoru. V prihodnje je predvidena tudi ureditev dveh novih nadstrešnic za potnike v Ždinji vasi in Podbrezniku. Z ukrepi želi občina zagotoviti šolske poti, ki bodo ustrezale smernicam na nacionalni ravni in omogočale otrokom, da bodo opravili svojo pot v šolo in domov peš na razdaljah do štiri kilometre.


Ob zagotavljanju varnosti so bili v zadnjem času storjeni tudi številni vzpodbudni koraki v smeri trajnostnega razvoja: lažje premagovanje razdalj s kolesom ali peš omogočata novi večnamenski poti ob Levičnikovi in na relaciji Brod – Srebrniče, z ureditvijo Kandijskega mostu bodo vzpostavljene večje označene površine za pešce in kolesarje, s prenovo in zaprtjem Glavnega trga za promet je trg namenjen pešcem in kolesarjem, v načrtu so številne regionalne kolesarske povezave in novi brvi čez reko Krko v Irči vas in na Loki. Vzpostavljene so bile nove polnilnice za električne avtomobile (skupno je na voljo deset javnih polnilnic), občina je bila nagrajena tudi z nagrado za 3. mesto med mestnimi občinami na področju e-mobilnosti, ki jo je prejela na konferenci E-mobilnost v občinah 2019 na Brdu pri Kranju. Nadaljuje se razvoj projektov za vzpostavitev »car sharinga« in razvoja pametnega mesta, v pripravi je zemljevid kolesarskih in pešpoti v Novem mestu, ki bo še dodatno izpostavil pešpoti v ožjem mestnem jedru, s čimer želijo poleg pohodništva spodbuditi sprehode po mestnem jedru tako za turiste kot tudi za občane. Jeseni bo vzpostavljen tudi sistem prevozov po mestnem jedru z električnim mini busom, ki bo olajšal vsakodnevno mobilnost Novomeščanov.


Celoten program ETM je na voljo na spletni strani Mestne občine Novo mesto.