Preprosta francoska omaka iz 3 sestavin za velik učinek na krožniku
Imate radi francosko kuhinjo? Omaka velouté bo vsakemu krožniku dodala francoski pridih.Če obožujete francosko kulinariko, ste verjetno že opazili, da meso ali zelenjavo zelo radi postrežejo zabeljeno z eno od petih temeljnih omak, ki sestavinam na krožniku povzdigne okus. Imenuje se velouté. A čeprav se sliši precej zapleteno, od nas ne zahteva posebnega napora. Ker je nadvse preprosta, naredi pa velik učinek, bo priročno, če se jo naučimo skuhati.


Velouté po francosko pomeni žametno in prav takšno teksturo ima ta omaka, ki je malce podobna naravni, ki jo pripravljamo pri nas. Za žametni dodatek z nežnim slanim okusom potrebujemo le tri sestavine in slabih deset minut.


Spominja na bešamel, ki je prav tako ena od temeljnih francoskih osnov, ki izboljšajo jedi. Kakšna pa je pravzaprav razlika med njima? Ko delamo bešamel, v kozici segrejemo maslo in moko, nato pa primešamo mleko. Dodamo tudi muškatni orešček, poper in sol. Velouté je malce drugačen, a ima enako izhodišče – svetlo prežganje.


V kozici na zmernem ognju na nekaj žlicah stopljenega masla prepražimo enako količino moke. Pazimo, da se maslo ne zažge in moka ne porjavi, ko sta sestavini dobro povezani, pa v kozico dolijemo še piščančjo, ribjo ali telečjo jušno osnovo. Vse skupaj premešamo z metlico za stepanje, da bo omaka zares gladka in svilnata. Boljša, kot bo jušna osnova, bolj okusen bo tudi velouté.


Ko je omaka pripravljena, z njo takoj prelijemo meso ali drugo jed na krožniku, za malce navdiha pa vam spodaj serviramo recepte za jedi, h katerim bi se žametni dodatek še posebej prilegel.


Piščančji file s timijanom in limono v 10 minutah

Nadevani piščanec à la Milka

Pečen piščanec z limono in sivko

Enostavno kosilo iz ene ponve: piščanec z gorčico in krompirjem

Piščanec: tako se ga pravilno pripravi

Puranja nabodala s panceto

Švicarski zrezki, ki so okusni tudi hladni

Fotografija: KarpenkovDenis/Getty ImagesThe post Preprosta francoska omaka iz 3 sestavin za velik učinek na krožniku appeared first on Odprta kuhinja.