POZOR: Previdno pred nagradnimi igrami, ki vam ponujajo poceni telefone, sodelovanje vas lahko stane tudi 100 evrov na mesecV članku Prevare s skrito naročnino (subscription trap)”, objavljenem na varninainternetu.si lahko beremo, da s povečanjem naprav v našem življenju postajamo tudi tarče vse več različnih prevar s katerimi želijo prevaranti od nas dobiti denar. Del tega so tudi različne lažne nagradne igre s katerimi želijo prevaranti od nas dobiti denar z vključitvijo v plačljive SMS klube. V zadnjem času pa se je pojavila tudi prevara v kateri želijo od uporabnikov izvabiti številko kreditne kartice ter jih naročiti na trivialno storitev, ki je ne potrebujete. Prevara se začne s simbolnim zneskom 1 evro, ki se v nekaj dneh spremeni v mesečno naročnino, ki lahko doseže tudi 100 evrov in katera se vsak mesec trga iz uporabnikove kreditne kartice.


Tudi v teh prevar najprej želijo pritegniti pozornost uporabnikov, kar največkrat storijo s tem, da se vam na določeni spletni strani pojavi obvestilo – Vaša naprava vsebuje viruse!. Lahko pa prejmete celo SMS sporočilo v katerem je navedeno – Čaka te 1 fotografija in kateri vsebuje povezavo. Nekateri uporabniki spleta so že zasledili tudi, da so poskušali prevaranti pozornost pritegniti z lažno novico ali elektronskim sporočilom Pošte Slovenije o čakajočem paketu.


S klikom na takšno povezavo se vam bo odprla nova spletna stran, ki navaja da ste prejeli ali boste prejeli drag telefon. Prav tako se pojavljajo prevare, ki peljejo do ponudbe teh dragih telefonov preko tako imenovanih lažnih novic.


V nadaljnjem postopku vas bo čakal dokaj trivialen kviz ali »raziskava«, ki ne glede na odgovore vedno ponudi enak končni rezultat. V veliko primerih je to »super« nagrada, kot je denimo telefon višjega cenovnega razreda za 2 evra. Prevaranti gredo tako daleč, da lahko vidite celo lažne Facebook objave srečnih nagrajencev, ki skušajo uporabnike prepričati v sodelovanje v nagradnih igrah.


Že v naslednjem koraku vas lahko nepripravljene ujamejo prevaranti. Saj je po navadi stran kjer vpisujete svoje kontaktne podatke in je  navadno v skladu z grafično podobo proizvajalca aparatov že opremljena z drobnim tiskom. V drobnem tisku se skriva navedba, da aparata ne bomo prejeli avtomatično ampak boste s plačilom 2 evra pridobili samo pravico do sodelovanja v nagradni igri, istočasno pa bo to veljalo kot preizkusna »naročnina«, ki se bo po šestih dneh spremenila v mesečno naročnino in bo veljala do preklica. Znesek naročnine se lahko v takšnih primerih giblje tudi med 80 in 100 evrov.


V zadnjem koraku mora uporabnik vnesti tudi številko kreditne kartice in tukaj je uporabnik šele prvič in še to v drobnem tisku obveščen kakšno je ime storitve na katero se naroča. Dejansko takšni portali ponujajo zelo malo oziroma nič. Opozoriti je potrebno tudi, da v drobnem tisku sicer piše, da se lahko od storitve odjavite kadarkoli, vendar odjava velja šele od naslednjega meseca. V tem primeru vam naročnine tudi ne bodo vrnili.


Vsem uporabnikom spleta se zato svetuje, da takšne reklame ignorirajo in ne klikajo na njih. Prav tako naj ne izpolnjujejo obrazcev za prejem telefonov v nagradnih igrah ali anketah. V kolikor pa ste to storili vam strokovnjaki svetujejo, da nemudoma poskušate preko portala odjaviti naročnino. V kolikor ne boste uspešni podajte finančno reklamacijo oziroma v najslabšem primeru prekličite kreditno kartico.


Članek “Prevare s skrito naročnino (subscription trap)” je dosegljiv tukaj.