POZOR: Nova zakonodaja: Vsi bomo morali prenoviti hiše in bloke! ”Pripravite se…”

V Evropskem parlamentu so poslanci obravnavali in tudi sprejli osnutek ukrepov za spodbujanje prenove stavb in zmanjšanje rabe energije in izpustov toplogrednih plinov.


Čakajo nas zelo obsežne prenova, direktiva pa predvideva tudi izboljšanje energijske učinkovitosti vseh stavb, tudi stanovanjskih, pred prodajo, večjo obnovo in oddajanjem v najem.


Ukrepi iz zdaj veljavne direktive naj ne bi bili dovolj ambiciozni. Po podatkih Evropske komisije se v stavbah v Evropski uniji porabi 40 odstotkov vse energije, povzročijo pa 36 odstotkov izpustov toplogrednih plinov.


 
Uredba o energijski učinkovitosti stavb prinaša zelo stroga določila. Določila bodo morale doseči tako stavbe v javnem kot zasebnem sektorju.


Poročevalec za direktivo o energijski učinkovitosti stavb Ciarán Cuffe je dejal:


”Zvišanje cene energije je usmerilo našo pozornost na energetsko učinkovitost in ukrepe za varčevanje z energijo. Izboljšanje učinkovitosti evropskih stavb bo zmanjšalo naše račune in odvisnost od uvoza energije. Želimo, da bi direktiva zmanjšala energijsko revščino in zmanjšala emisije ter zagotovila boljše notranje okolje za zdravje ljudi. To je strategija rasti za Evropo, ki bo zagotovila več sto tisoč kakovostnih lokalnih delovnih mest v gradbeništvu, prenovi in obnovljivih industrijah, hkrati pa izboljšala blaginjo milijonov ljudi, ki živijo v Evropi.”


Cil je, da bi do leta 2030 občutno zmanjšali izpuste toplogrednih plinov in rabe energije v stavbnem sektorju Unije, ki naj bi do leta 2050 postal podnebno nevtralen.


Vse nove stavbe, kjer je to tehnično primerno in ekonomsko izvedljivo, bodo morale biti opremljene z napravami za sončno energijo do leta 2028, stanovanjske stavbe, ki so v postopku večje prenove, pa do leta 2032.


Direktiva pa določa še, da bo treba pred prodajo, ob večji prenovi ali ob podpisu nove pogodbe oddaje v najem, izboljšati energijsko učinkovitost stavbe, na primer z vgradnjo toplotne izolacije ali izboljšavami ogrevalnega sistema.


Več o tem si lahko preberete TUKAJ.