Pogrešanih okoli 200 mladoletnih prosilcev za azil v Veliki Britaniji

Samo v lanskem letu se je na nevarno pot v majhnih ladjah preko Rokavskega preliva odpravilo okoli 40.000 migrantov, ki so v Veliki Britaniji nato zaprosili za azil. Po podatkih vlade je med prosilci za azil več kot 222 pogrešanih otrok, ki so bili nastanjeni v hotelih, s katerimi upravlja notranje ministrstvo.

Robert Jenrick, minister za priseljevanje, je dejal, da je od 4.600 mladoletnih prosilcev za azil, ki so prispeli v Veliko Britanijo od leta 2021, izginilo približno 440, našli pa so jih le polovico. Za iskanje pogrešanih je zadolžena lokalna policija.

Večina izginulih otrok je starejših najstnikov, 13 pa jih je mlajših od 16 let. 88 odstotkov je albanskih državljanov. Med vsemi je ženskega spola le ena oseba.

Prosilci za azil. Migranti ob vstopu v Veliko Britanijo na ladji obmejnih sil. Vir slike: Sky News.
Migranti ob vstopu v Veliko Britanijo na ladji obmejnih sil. Vir slike: Sky News.
Preiskava o enem izmed hotelov za prosilce za azil na območju Sussexa v južni Angliji, ki jo je pred nedavnim objavil časopis The Observer (Guardian), je pokazala, da je bilo od približno 600 otrok brez spremljevalcev, mlajših od 18 let, v zadnjih 18 mesecih 136 pogrešanih. Od pogrešanih so jih našli le 59. V drugem hotelu, ki se nahaja v kraju Hythe, se ocenjuje, da vsak teden izgine okoli 10 odstotkov mladih.

»V teh okoliščinah nimamo pooblastil za pridržanje otrok brez spremstva in vemo, da nekateri res izginejo,« je v torek v parlamentu dejal minister Jenrick. Otroci lahko tako prosto zapuščajo hotele.

Opozicijski poslanec Peter Kyle je ob tem obsodil slabe ukrepe vlade. »Neprijetna resnica je, da bi se ustavil svet, če bi izginil en otrok, ki je v sorodu z enim od nas v tej sobi [parlamentu],« je dejal. »Toda v skupnosti, ki jo zastopam, je izginil en otrok, potem jih je izginilo pet, nato ducat, nato pa 50.«

Otroke na ulici pobirajo kriminalne združbe

Različni viri, ki so jih citirali pri The Observer, so dejali, da otroke zgrabijo tolpe na ulicah kar pred hoteli in jih strpajo v avtomobile.

Prosilci za azil. Med migranti je veliko mladoletnih otrok brez odraslih spremljevalcev. Vir slike: Sky News.
Med migranti je veliko mladoletnih otrok brez odraslih spremljevalcev. Vir slike: Sky News.
»Otroke dobesedno pobirajo izpred stavbe, nato izginejo in jih ne najdejo več. Z ulice jih jemljejo trgovci z ljudmi,« je povedal vir. Izkazalo se je tudi, da je policija že večkrat opozorila notranje ministrstvo, da bodo ranljivi stanovalci hotela, torej otroci brez staršev ali skrbnikov, ki so nedavno prispeli v Združeno kraljestvo, tarča kriminalnih mrež.

Delež tistih, ki so jih ujeli kriminalni elementi, je težko opredeliti, čeprav je veliko pogrešanih najverjetneje pobegnilo k prijateljem ali družini.

Število novih migrantov v Veliki Britaniji se je lansko leto povečalo za 60 odstotkov

Britanski premier Rishi Sunak je decembra predstavil zaostritev ukrepov, s katerimi bi Velika Britanija zmanjšala število migrantov, ki dnevno prihajajo v Veliko Britanijo.

Nekateri prosilci za azil, ki se podajo na nevarno potovanje čez Rokavski preliv, bodo namesto v hotelih, ki vlado stanejo 5,5 milijona funtov (6,25 milijona evrov) na dan, nastanjeni v zapuščenih počitniških naseljih, nekdanjih študentskih domovih in odvečnih vojaških objektih. Sunak je obljubil, da bo pripravil zakone, ki bodo tistim, ki v Britanijo vstopajo po neuradnih poteh, preprečili, da tam ostanejo.

Britanski premier Rishi Sunak je na oblast prišel lansko leto. Vir slike: Reuters.
Britanski premier Rishi Sunak je na oblast prišel lansko leto. Vir slike: Reuters.
»Čolne moramo ustaviti in ta vlada bo storila, kar je treba storiti,« je dejal Sunak v izjavi za parlament. Posebej se je osredotočil na zavrnitev prošenj za azil s strani Albancev, pri čemer je dejal, da bo Albanija obravnavana kot varna država, kar bo zagotovilo, da bo večina prosilcev lahko hitro zavrnjena.

Približno 13.000 prosilcev je Albanskega rodu. »Lansko leto so Nemčija, Francija in Švedska zavrnile skoraj 100 odstotkov albanskih prošenj za azil,« je dejal. »Vendar je naša stopnja zavrnitev le 45-odstotna.«

Sunak je še dodal, da bo Britanija pripravljena ustvariti več zakonitih poti za prosilce za azil, ko bo prehodov z majhnimi čolni konec.


The post Pogrešanih okoli 200 mladoletnih prosilcev za azil v Veliki Britaniji appeared first on Slovenec.