Pogovor z županom Miranom Gorinškom ob občinskem prazniku,Slovenske Konjice,Savinjska

Za Slovenskimi Konjicami so še eni bogati Konjiški dnevi, ki so v 17-ih dneh vodili do vrhunca – občinskega praznika, ki smo ga v Občini Slovenske Konjice praznovali 30. junija. Razlogov za dobro voljo, veselje in pozitivo je bilo dosti. Kateri so to in še o marsičem drugem smo se na sredini leta 2018 pogovarjali z županom Slovenskih Konjic Miranom Gorinškom.


Gospod župan, na kaj ste ponosni ob občinskem prazniku?


Vesel in ponosen sem, da lahko z občankami in občani praznujem občinski praznik in se ozremo na vse, kar smo povezani, delovni, pošteni in predani ljudje dosegli skupaj. Veliko smo postorili in veliko še bomo – v to sem prepričan.


Kaj je tisti pomemben razlog za pozitivno vzdušje v okolju?


Razlogov za veselje je kar nekaj. V zadnjih letih je gospodarstvo lažje zadihalo in podjetja v naši občini pišejo res lepe podjetniške zgodbe. Znajo se povezovati in sodelovati med seboj v okviru Dravinjskega poslovnega kluba in tudi sicer. Zaposlenost se je povečala za 7,6 %; naša podjetja so v zadnjem letu ustvarila za 10 % več kot leto prej, višja je tudi dodana vrednost na zaposlenega. Poslovna cona Slovenske Konjice vse bolj hitro spreminja podobo; trenutno so v njej tri gradbišča, kmalu se bo odprlo še eno. Z nedavnim sprejetjem OPPN se vse bolj približuje poslovna gradnja na 10 ha zemljišč tudi v neposredni bližini izvoza z avtoceste v Tepanju. Naloga lokalne skupnosti je, da ustvarja pogoje za lažji – hitrejši razvoj gospodarstva. V naši občini računamo na gospodarstvo in tudi gospodarstvo lahko računa na nas.


Če se ozrete na preteklo leto, na kaj ste najbolj ponosni?


Prav je, da se se spomnimo vseh dosežkov, ki nam omogočajo vse višjo kakovost življenja. Verjamem, da si bodo to obdobje najbolj zapomnili otroci in zaposleni v Vrtcu Slovenske Konjice, saj so se skoraj sočasno vselili v dva nova objekta. Enega v Ločah, drugega v Konjicah. ?Prvi razpršeni hotel v Sloveniji je našel mesto v Dvorcu Trebnik, ki je povsem zapolnjen z različnimi vsebinami. Osebno za največjo pridobitev zadnjega leta štejem izgradnjo kanalizacije na območju nekdanjega Konusa, saj sedaj Dravinja ni več obarvana. Še več je vseh dosežkov, ki so nastali kot rezultat sodelovanj v interesu lokalne skupnosti.


V govoru na občinski slavnostni seji ste opozorili na to, da so nekatere cenjene vrednote prepogosto potisnjene v ozadje. Lepo ste primerjali konjiško legendo o vitezu Juriju, ki se je spopadel s slabim, s tem, kako se morajo obnašati tudi ljudje v skupnosti.


Čas je, da se zavemo, da nikoli v preteklosti ljudje niso smeli uživati življenja v tako prijetnih pogojih, kot jih imamo danes. Realno zavedanje pogojev in upoštevanje pravih vrednot prinaša tudi osebno zadovoljstvo, kar se odraža tudi v razpoloženju celotne skupnosti. Ne smemo dopustiti, da bi nam novodobni zmaji s širjenjem razdora, ošabnosti, strahu, z neodgovornim ravnanjem, s katerim vzbujajo pozornost medijev in si polnijo lastni ego, vzeli bistvo delovanja vsake skupnosti; to je zaupanje in povezanost med nami. Vsem nam želim, da bi na zmajevo mesto, kot naš vzornik, stopil vitez Jurij ter pregnal vse slabo iz naših misli ter s tem tudi iz naših čudovitih krajev.


Uspešna in učinkovita je tudi vaša občinska uprava, ki si je prislužila cenjen standard za izpopolnjevanje kakovosti delovanja.


Za izvajanje številnih nalog in opravil potrebujemo strokovno in učinkovito občinsko upravo. Naša že vrsto let izpolnjuje pogoje standarda ISO 9001:2015, pred dnevi pa ji je Fakulteta za družbene vede podelila Zlati znak USO. Ponosen sem na našo občinsko upravo.


Pri sestavljanju občinskega proračuna smo vsako leto v zagati, kako poleg sredstev za izvajanje zakonsko določenih nalog zagotoviti sredstva za vzdržujenje tistega, kar imamo, in poleg tega zgraditi še kaj novega. Počasi končujemo z obnovo pomožnega nogometnega igrišča Dobrava. Veseli me, da bo kmalu stekla gradnja novega kanalizacijskega sistema in čistilne naprave na Zbelovem, konec poletja bo stekla gradnja novega mostu čez Dravinjo na Zbelovem. Z Ministrstvom za okolje in prostor je podpisan sporazum, po katerem občinska uprava vodi postopke pri pridobivanju dokumentacije za gradnjo protipoplavnih nasipov na Mlačah in Zbelovem. Gradnja naj bi stekla v letu 2019. Skupaj z DRSI in DARS se pripravljamo na skorajšnji pričetek gradnje dveh krožišč na regionalnih cestah; v pripravi je še nekaj drugih projektov, ki bodo skupaj s posodobitvijo državnih cest povečali prometno varnost v naših krajih.


Kaj vas še čaka v prihodnje?


Otroci v Tepanju se bodo ob pričetku letošnje jeseni razveselili razširitve vrtca. Ceste po vseh krajevnih skupnostih potrebujejo vzdrževanje in uspeli smo zagotoviti, da bo nekaj cestnih odsekov posodobljenih. Lansko leto v tem času je bil osrednja tema bazen Slovenske Konjice; sedaj so dela stekla in verjamem, da bomo dobili varen in sodoben bazenski kompleks. Takšnega, kot si tudi zaslužimo.


Kaj bi še sami radi poudarili, koga izpostavili in pohvalili?


V naši občini živi in tudi pri mladih se krepi prostovoljstvo. Hvaležen sem vsem za njihov čas, ki so ga pripravljeni prostovoljno nameniti skupnosti – drug drugemu. Vesel sem, da je v naši občini pred dobrim letom zaživel projekt Prostofer, v okviru katerega naši občani kot prostovoljni šoferji priskočijo na pomoč starejšim, ki potrebujejo prevoz od doma do zdravstvenega doma in po drugih opravkih. V ta namen je na voljo občinski električni avtomobil. Pred dnevi smo kupili tudi prvi električni kolesi. Verjamem, da bosta odlično služili v veselje turistom ter tudi nam. Mogoče tudi pri kolesarjenju po trasi nekdanje železniške proge proti Ločam. Od letošnje pomladi pa si lahko omislimo polet z letalom s posodobljene – asfaltirane letališke steze, ki pomeni naše novo okno v svet. Čestitam pa seveda tudi nagrajencem letošnjih občinskih priznanj, ki so svetel zgled za vse nas.


vir:slovenskekonjice.si


The post Pogovor z županom Miranom Gorinškom ob občinskem prazniku,Slovenske Konjice,Savinjska appeared first on savinjska.info.