Po Wall Streetu so padle tudi evropske borze


Po Wall Streetu so padle tudi evropske borze

Tečaji delnic na evropskih borzah so se po včerajšnjem padcu na Wall Streetu, po zvišanju obrestnih mer ameriške centralne banke in sporočilih njenega predsednika Jeroma Powella zjutraj nekoliko znižali. Indeks vodilnih evropskih delnic STOXX 600 se je po včerajšnji rahli rasti znižal za 0,4 odstotka.

Londonski indeks FTSE je ob tem oslabel za 0,40 odstotka, na 7536 točk.Frankfurtski DAX je zdrsnil za 0,10 odstotka, na 15.195 točk.

Pariški CAC je zdrsnil za 0,13 odstotka, na 7123 točk.

Fedov deveti dvig obrestnih mer

Indeksi tako sledijo včerajšnjemu padcu na Wall Streetu. Indeks Dow Jones, S&P 500 in Nasdaq so namreč zdrsnili za več kot 1,6 odstotka. Zdrsnili so po ponovnem dvigu obrestnih mer ameriške centralne banke in sporočilu predsednika FED-a Jeroma Powella, da ne pričakuje znižanje obrestnih mer letos.

Vodilni v FED-u so se na dvodnevnem zasedanju odločili zvišati ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke, v razponu od 4,75 do 5 odstotkov. Odločitev je bila pričakovana.To je že deveto zvišanje obrestnih mer, odkar je FED marca lani začel zaostrovati denarno politiko. Hitrost zviševanja se je sicer upočasnila.Iz sporočila centralne banke izhaja, da je zaradi težav v nekaterih bankah možen premor v dvigovanju obrestnih mer, a da bo zaradi visoke inflacije verjetno treba dodatno prilagoditi denarno politiko.

Po objavi FED-a so borzni indeksi narasli, po sporočilih predsednika centralne banke pa močno padli.

“Trg je FED-ovo sporočilo opogumilo, da je možen premor v dvigovanju obrestnih mer, razočaral pa ga je Powell, ki je dejal, da FED nima zvezanih rok in da bo lahko obrestne mere še dvignil, če bo potrebno,” pojasnjuje Chris Zaccarelli, direktor Independent Advisor Alliance.

Powell je namignil, da se proces zviševanja obrestnih mer bliža koncu

Powell je sicer na tiskovni konferenci nakazal, da se proces zviševanja obrestnih mer bliža koncu. Boj proti inflaciji pa še ni končan.

“Pot do vrnitve inflacije na dva odstotka je še dolga in verjetno bo nerodna,” je dejal Powell. Dodal je, da osnovni scenarij ne vključuje znižanja obrestnih mer v letošnjem letu. To je razočaralo vlagatelje, ki so pričakovali, da bo Fed kmalu končal proces zviševanja obrestnih mer in do konca leta začel postopek zniževanja obrestnih mer.

Powell je še dejal, da je bančni sistem zdrav, a da bodo težave v nekaterih bankah povzročile zaostrovanje pogojev financiranja.

In zaostrovanje pogojev financiranja pomeni zmanjšanje kreditiranja in potrošnje ter s tem upočasnitev gospodarske rasti, pravijo analitiki.

Po dveh dneh rasti je indeks bančnega sektorja S&P včeraj padel za več kot 3,5 odstotka. Več regionalnih in lokalnih bank, vključno s First Republic, je namreč ostalo pod pritiskom nezaupanja vlagateljev.

Poleg tega je ministrica za finance Janet Yellen v poročilu kongresu dejala, da se ne razmišlja o državnem jamstvu za vse bančne vloge. To je razočaralo vlagatelje, ki so upali, da se bo država zaradi bančne krize odločila jamčiti za vse vloge, ne le za tiste do 250.000 dolarjev.

Biznis24 Foto: Pexels
Objava Po Wall Streetu so padle tudi evropske borze je bila najprej objavljena na Portal24.