Po odpravi splavov moški množično na sterilizacijo

V ZDA je trenutno burno dogajanje, saj je prejšnji teden ameriško vrhovno sodišče odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti po celotnem ozemlju ZDA. Razveljavilo je namreč lastno odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, kar pomeni, da lahko zvezne države odslej samostojno uvajajo prepoved splava. Dejanje je sprožilo ogromno protestov, prav tako se je hitro dramatično povečalo zanimanje za kontracepcijo. Po poročanju urologov bi naj imeli 900 odstotkov več konzultacij z moškimi, ki jih sedaj zanima sterilizacija – vazektomija.


Veliko zanimanje tudi za žensko sterilizacijo, ki je doživljenjska


Na običajen petek prejmemo okoli 200 klicev,” je za ameriške medije povedal dr. Koushik Shaw, ustanovitelj Urološkega inštituta v Austinu, Teksas. “Po odločitvi vrhovnega sodišča smo imeli v naši pisarni samo prejšnji teden več kot 400 telefonskih klicev. Imeli smo rekordno število rezervacij za prošnje za vazektomijo … Morali smo povečati razpoložljivost našega urnika samo zato, da bi se prilagodili trenutnemu porastu.”


Teksas je takoj po odločitvi ameriškega vrhovnega sodišča sprožil zakon, s katerim bo že po 30. dneh sprejetja splav kaznivo dejanje. 


Dr. Tyler Handcock, ginekolog in porodničar pri Women’s Health Domain v Austinu, je medtem povedal, da je njegova klinika prejela več kot 100 spletnih zahtevkov žensk, ki se prav tako zanimajo za sterilizacijo, za postopek prevezovanja jajcevodov, ki je doživljenjska odločitev, po kateri ženske več ne morejo nikoli zanositi.


Strah, da je kontracepcija naslednja na vrsti


Vazektomije načeloma niso doživljenjske, saj lahko gre moški na operacijo, s katero je po njih spet ploden. Je pa ta draga in dlje, kot je imel moški vazektomijo, manjše so možnosti, da bo lahko naredil otroka.


Razumem, da so pacienti zaskrbljeni in prestrašeni, živčni, in storili bomo, kar je v naši moči,” je dejal Handcock. “Mislim, da se ljudje bojijo, da bo naslednja na vrsti kontracepcija.”


Vazektomija ni dobra oblika začasne kontracepcije


Od petka se je število ljudi, ki želijo vazektomijo, povečalo za 900 odstotkov,” je dejal dr. Christian Hettinger iz Kansas City Urology Care v Missouriju. “Običajno so to približno trije moški čez vikend, prejšnji konec tedna pa jih je bilo 50.”


Do zdaj zaznavajo visok porast zanimanj za vazektomijo v vsaj šestih zveznih državah. 


Rekel je, da postopek ni za vsakogar in bi ga morali obravnavati kot trajno obliko sterilizacije. “To ni nekaj, kar je dobra začasna rešitev. To ni nekaj, kar bi jaz storil in v prihodnosti nameraval razveljaviti,” je rekel Hettinger.


The post Po odpravi splavov moški množično na sterilizacijo appeared first on maribor24.si.