Pizza vojna v Italiji

Pizza je vrhunska gurmanska jed ali le cenovno ugodna hrana za ljudi? To je vprašanje, italijanskega milijarderja Flavia Briatoreja ki nasprotuje neapeljskim kuharskim mojstrom. Neapelj je mesto, kjer ima proizvodnja pic Unescov status svetovne dediščine.

Pizza ni priljubljena le v Italiji, priljubljena je po vsem svetu. Tradicionalno je pizza narejena iz preprostih sestavin. V restavracijah v južnem mestu Neapelj strežejo klasično pico Margherita že za 4 evre.

Briatore nizke cene izpodbija, ko odgovarja na kritiko cen, ki jih imajo pizze v njegovih restavracijah Crazy Pizza v Londonu, Montecarlu, Riadu in Italiji. V naštetih restavracijah boste za špansko pico s šunko Pata Negra odšteli neverjetnih 65 evrov. Pizza z ostružki črnega tartufa ima ceno 49 evrov.

“Pica po 4 evre? Kaj ti ljudje dajo v pice?”  Je Briatore zapisal na Instagramu in dodal, da neapeljske Margherite zavrže kot “opeke testa z lužo paradižnika”.

Kuhar Sergio Miccu, predsednik neapeljskega združenja proizvajalcev pice, je v odgovoru Briatoreja obtožil, da je izdal skromno dediščino pice. “Pica je nahranila cele generacije, premagala  je vojno in kolero,” je v izjavi dejal Miscu.

Na Briatorejeve pripombe se je odzval tudi eden najbolj znanih italijanskih pizzo pekov Gino Sorbillo. Brezplačno je postregel pizzo pred svojo družinsko restavracijo v središču Neaplja.

“Briatore pravi, da poceni pica ni dobra? Tako jo naredimo, poskusite in povejte, kakšna je,” je  dejal Sorbillo.


Objava Pizza vojna v Italiji je bila najprej objavljena na Portal 24.