Otroci, mlajši od 13 let, so premladi za socialna omrežja


Otroci, mlajši od 13 let, so premladi za socialna omrežja

Ameriški zdravnik Vivek Murthy je ocenil, da so otroci, mlajši od 13 let, premladi za družbena omrežja, saj še “razvijajo svojo identiteto”. Meta, Twitter in množica drugih velikanov družbenih medijev omogočajo 13-letnikom, da se pridružijo njihovim platformam.

“Osebno glede na podatke, ki sem jih videl, verjamem, da je 13 let prezgodaj. To je starost, ko je res pomembno razmisliti o tem, kako razmišljajo o svoji lastni vrednosti in svojih odnosih. Pogosto izkrivljeno mnenje o okolju v družbenih medijih mnogim od teh otrok naredi medvedjo uslugo,” je Murthy povedal za CNN Newsroom.

Preplah med zdravstvenimi delavci

Število najstnikov na družbenih omrežjih je povzročilo preplah med medicinskimi strokovnjaki. Strokovnjaki opozarjajo na vse več raziskav o škodi, ki jo lahko tovrstne platforme povzročijo mladostnikom.

Najvišji ameriški uradnik za javno zdravje Murthy je priznal težave pri preprečevanju otrokom uporabe teh platform glede na njihovo priljubljenost. Predlagal je, da lahko starši uspejo s predstavitvijo enotne fronte.

“Če lahko starši stopijo skupaj in rečejo enotno, da otrokom ne bomo dovolili uporabe družbenih medijev, dokler ne dopolnijo 16, 17 ali 18 let ali katero koli starost, ki jo izberejo, je to veliko bolj učinkovita strategija pri zagotavljanju, da vaši otroci niso izpostavljeni škodi. zgodaj,” je povedal za CNN.

Nova študija: Družbena omrežja lahko spremenijo možgansko kemijo mladostnikov

Nove raziskave kažejo, da lahko brskanje po družbenih medijih spremeni možgansko kemijo mladostnikov.

Glede na študijo, objavljeno ta mesec v reviji JAMA Pediatrics, so študenti, ki so redno brskali po družbenih omrežjih, pokazali večjo nevronsko občutljivost v določenih predelih možganov, zaradi česar so se njihovi možgani sčasoma bolj odzivali na družbene posledice.

Psihiatri, kot je dr. Adriana Stacey, že leta opozarjajo na ta pojav. Stacey, ki dela predvsem z najstniki in študenti, je pred tem za CNN povedala, da uporaba družbenih medijev povzroča “sproščanje dopamina” v možganih.

“Ko počnemo stvari, ki povzročajo odvisnost, kot je uživanje kokaina ali uporaba pametnih telefonov, naši možgani naenkrat sprostijo veliko dopamina. To pove našim možganom, naj jih še naprej uporabljajo,” je dejala.  Stacey je dodala: “Zlasti pri najstnikih je ta del možganov dejansko hiperaktiven v primerjavi z odraslimi. Ne morejo se motivirati, da bi naredili karkoli drugega.”

Nedavne študije kažejo na druge načine, kako lahko prekomerno preživljanje časa pred zaslonom vpliva na razvoj možganov. Pri majhnih otrocih je na primer predolg čas pred zaslonom pomembno povezan s slabšo pismenostjo in zmožnostjo uporabe ekspresivnega jezika.

Foto: Pexels


Objava Otroci, mlajši od 13 let, so premladi za socialna omrežja je bila najprej objavljena na Portal24.