Operacija “dokončna politična podreditev policije” končana: Bobnarjeva napovedala odstop, selila naj bi se na to delovno mesto

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je napovedala odstop s funkcije notranje ministrice. Odstopno izjavo bo podala po vrnitvi iz Bruslja. Hkrati je ministrstvo za notranje zadeve na vladi že poslalo pojasnila o političnih pritiskih, ki jih je na generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in na samo ministrico Bobnarjevo. 


Odstop je razumeti kot zadnje dejanje v drami javno izpovedanih političnih pritiskov na notranjo ministrico, od katere naj bi politično vodstvo države, domnevno kar predsednik vlade Robert Golob, zahtevalo hitrejše “čiščenje” kadrov, ki jih imenovala prejšnja vlada Janeza Janše. A kot opozarja strokovna javnost, je Bobnarjeva to nalogo že davno izpeljala, sedaj pa se je upirala neposrednim političnim pritiskom, za to pa v prvi vrsti plačala s podaljšanjem statusa vršila direktorja generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in očitno tudi lastnim odstopom.Sicer zelo nenavadno, a poročilo o tem, kdo je na njo in njenega izbranca Lindava izvajal politične pritiske je zahteval sam predsednik vlade. Da gre za politično igrico, v kateri so stave zelo visoke, pa je že pred dvema dnevoma javno opozoril predsednik podmladka Socialnih demokratov, ki je svoj prst jasno usmeril v predsednika vlade, češ, da je ravno on tisti, ki skuša politično vplivati na delo policije. Izjava Gorška je toliko bolj pomenljiva, saj je sin visoko rangiranega policista in očitno blizu vira informacij. Vodstvo SD in Levice se sicer v očitni politični desant na policijo ne želi vpletati, vse skupaj pa označujejo le kot “spor”.


Ministrica izpolnila obljubo

Pred dnevi se je tudi v medijih pisalo, da je ministrica za “svoj prav” pripravljena tudi odstopiti, če bo to potrebno. Med predsednikom vlade in Bobnarjevo se je pred današnjo napovedjo odvil sestanek, ki pa ni prinesel rezultatov. Končni zaključek je bil, da se “razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije.” 


Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Vir: STA


Je naslednji minister za notranje zadeve Damir Črnec?

Ob vsem skupaj pa so se v javnosti pojavile naslednje insinuacije. V ozadju napadov naj bi bil nihče drug kot Damir Črnčec, trenutno državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Ta naj ne bi skrival ambicij, da sam postane notranji minister. Tudi Bobnarjevi v prihodnosti naj ne bi bilo hudega. Svoje mesto naj bi našla pri novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar, ko se bo začel njen mandat. Na kakšni poziciji točno, še ni jasno, zasedla naj bi mesto “svetovalke”.


Gal Kovač

The post Operacija “dokončna politična podreditev policije” končana: Bobnarjeva napovedala odstop, selila naj bi se na to delovno mesto first appeared on Nova24TV.