ODMEVNO: Tudi sami pri kuhanju uporabljate svinjsko mast? Potem si morate prebrati tole. Poglejte kaj so ugotovili znanstveniki…


No, očitno so naše babice imele prav.


Ste tudi sami med tistimi, ki pri kuhanju uporabljate svinjsko mast? Potem je ta prispevek za vas.


Svinjska mast je v zadnjih letih prejemala številne očitke. Močno naj bi dvigovala raven holesterola in povečevala možnosti srčne kapi. Tem ugotovitvam seveda ne gre oporekati


Svinjska mast pa naj bi sedaj, tako kot jajca, znova postala relativno ”zdrava.”


Zanimivo kako se stvari spreminjajo, kajne?


Dr. Flavio Madruga je nutricionist in specialist za športno medicino. Sam je mnenja, da je svinjska mast mnogo bolj zdrava kot razna olja, kot so sončnična in repična.
Zaradi holesterola in nasičenih maščob je svinjska mast dolgo veljala za nevarnost, ki preži na naše zdravje.


Strokovnjaki pa so v zadnjih letih opravili številne raziskave, ki naj bi pokazale ravno nasprotno.


Včasih je svinjska mast celo manj škodljiva in nevarna kot nekateri njeni nadomestki. Če vaše zdravje ni v najboljšem stanju, pa vam vseeno priporočamo, da se pred odločitvijo za uporabo svinjske masti pri kuhanju, pogovorite s svojim osebnim zdravnikom.Ta vam bo ob pregledu vašega zdravstvenega stanja, lahko pravilno predlagal, ali je uporaba svinjske masti pri kuhanju, prava odločitev za vas.


Svinjska mast naj bi v 40. odstokih bila sestavljena iz nasičenih maščob, kokosovo olje pa kar iz 85 odstotkov.


Mast ima zelo visoko točko vrelišča, zato svoje strukture zlahka ne spreminja. Živila, ki so ocvrta v masti, naj bi zato absorbirala manj škodljivih radikalov.


Ocvrte hrane seveda ni priporočljivo uživati v velikih količinah. Ob pripravi ocvrte hrane pa naj bi najboljša izbira bila prav svinjska mast, ki obenem hrani zagotovi tudi poseben okus.


Maščobe, ki jih vsebuje mast imajo številne dokazane prednosti, ki jih telo potrebuje za opravljanje vsakodnevnih nalog.


Seveda je potrebno biti previden in jo uporabljati v bistveno manjši količini, kot so jo naši predniki.


Maščobe iz masti se pretvarjajo v energijo in pomagajo pri absorbiranju vitaminov.


Očitno so naše babice imele še kako prav. Lahko rečemo, da svinjska mast ni v bistvu nič bolj škodljiva kot vsa ostala olja.


Delimo to novico tudi med prijatelje in družino.