Odlična domača baklava
Najboljša bo naslednji dan.Namesto sladkorja je pregrešno veliko agavinega sirupa, ki se dobi tudi v kozarcih, da se izognemo plastični embalaži.


Sestavine za manjši pekač


Vlečeno testo

– 300 g moke

– ščepec soli

– 2 žlici olja

– 100 ml olja za pomazanje testa


Nadev

– 400 g mletih orehov

– 100 g sesekljanih orehov

– 250 ml agavinega sirupa

– sok pol limone limona z užitno lupino


Priprava


1. Zmešajte vse sestavine za testo in toliko mlačne vode, da lahko ugnetete voljno, mehko testo. Čez hlebček poveznite skledo in pustite pol ure na sobni temperaturi.


2. Na pomokanem prtu testo tanko razvaljajte in razvlecite kot za zavitek. Razrežite v velikosti pekača, da dobite približno deset listov.


3. Pečico vključite na 200 stopinj.


4. Zmešajte mlete in sesekljane orehe.


5. Pekač dobro namastite, položite vanj prve tri liste (kore) in vsakega namastite. Tretji list namastite in posipajte s približno četrtino orehov in tako nadaljujete, da vam ostanejo zadnji trije listi prazni kot na začetku. Zgornji list naj bo nenamaščen.


6. Z ostrim nožem zarežite baklavo v obliki rombov.


7. Pecite približno pol ure, da bo baklava lepe rjave barve.


8. Sirup in 250 ml vode zavrete z limonovim sokom, takoj odstavite in pustite, da se ohladi. Limono narežite na tanke kolobarje. Še vročo baklavo zalijete s hladnim sirupom in obložite z rezinami limone. Obtežite za deset minut (s krožnikom ali čim podobnim). Ohlajeno baklavo pokrijete s folijo (biorazgradljivo) in postavite v hladilnik.


Priporočamo še: Slastne kavne rezine z veliko kreme


The post Odlična domača baklava appeared first on Odprta kuhinja.