Obvestilo! ZPS opozarja, ne zaužijte tega izdelka. Ugotovljena prisotnost bakterije salmonela
Podatki o živilu

Živilo: Pikantna nabodalca; Serija: 1201825932; Rok uporabe: 20.5.2020; Pakiranje: 400 g; Proizvajalec: Perutnina Ptuj d.o.o., Mesna industrija Ptuj, Zagrebška cesta 37, 2250 Ptuj; Posrednika: Spar Slovenija d.o.o., Letališka cesta 26, 1000 Ljubljana in Mercator, d.d., Dunajska cesta 107, 1000 Ljubljana


Vzrok odpoklica

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja na prisotnost mikroorganizmov odvzela tudi vzorec mletega mešanega mesa. V vzorcu izdelka je bila ugotovljena prisotnost bakterije Salmonella enterica.


ZPS svetuje vem potrošnikom, da v primeru, da imate to meso doma zamrznjeno, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine. Odvzetim vzorcem je rok trajanja že potekel.


Salmonela

Salmoneloza je bolezen, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel. V svetu so salmoneloze najpogostejše s hrano povzročene črevesne okužbe. Bolezen največkrat izbruhne 6 do 72 ur po zaužitju živila onesnaženega s salmonelami. Simptomi so bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, driska (možna sluz ali kri v blatu), tudi povišana temperatura.


Vir: ZPS


U. C.